Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vaga-ifragasatt-ratten-till-aterforening/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Våga ifrågasätt rätten till återförening”

Polis övervakar kön av ankommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö i november 2015. Foto: Johan Nilsson/TT

Är rätten till familjeåterförening verkligen en självklarhet? Om hemlandet är tillräckligt farligt att vistas i borde samtliga familjemedlemmar ha flytt tillsammans, skriver läsaren Susanne Werner.

Rätta artikel

Enligt januariavtalet kommer lagen för familjeåterförening att ändras så att även så kallade alternativt skyddsbehövande ska få samma rätt att återförenas med sina familjer som flyktingar. 

Migrationsverket räknar med att 8 400 fler kommer att beviljas återförening med anhöriga under åren 2019–2021. Följden av lagändringen blir också att vi kommer få tusen fler asylsökande per år.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) anser inte att det är så många i det stora hela, men hur vet vi att det inte blir fler än så? Och är det här med familjeåterförening verkligen en självklarhet? 

Det räcker med att en familjemedlem tar sig hit och får uppehållstillstånd för att hela familjen ska få det. Men om hemlandet är livsfarligt att leva kvar i, hur kan man då lämna kvar de resterande familjemedlemmarna? Om man upplever att riskerna med att stanna kvar är större än den farliga resan bör det gälla hela familjen. 

Man måste våga diskutera rätten till familjeåterförening som grundprincip.