Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 18:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vaga-ta-mobilen-och-plattan-fran-dina-barn/

DN Åsikt

DN Åsikt. Våga ta mobilen och plattan från dina barn

Barn tittar på videokanalen Youtube på mobiltelefonen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Många föräldrar låter sina barn sitta på sina rum framför sina skärmar med stängd dörr. Men det är dags att ta fajten och lära våra unga att livet inte bara är underhållning, utan ofta hårt och inte alltid rättvist. Vi måste våga ta mobilen och plattan från våra barn.

Vi ser det varje dag. Ändå vill ingen rätta till ”felet” – och även Zlatan späder på det onda.

Stureskolan i Boden har tagit ett drastiskt beslut: att sluta med läxor och prov, för alla elever i alla ämnen. I alla fall under hela april månad. Men målet är att införa ett permanent förbud.

”Vi får ständigt nya rapporter om att våra barn mår dåligt. Och det beror på att de har en väldigt hög stressnivå hela tiden. Det här är vårt sätt att försöka minska den stressen”, säger rektor Petronella Sirkka till SVT Norrbotten.

Det kan inte bara vara jag som ser detta elände. Jag har med egna ögon sett det när mina barn var runt 15-17 år. Oändliga samtal med dem vad som verkligen är viktigt i livet. Visst var jag en ”pain in the ass” många gånger, jag ville bara inte ge upp.

Propagandan var tydlig: Lägg ifrån dig telefonen så kommer ni lyckas! Med facit så här i efterhand har båda lyckats. Jag är säker att de har samtalen med sig i bakhuvudet. Jag var beredd att bli ovän med barnen, jag var tvungen att vinna kriget mot telefonen. Barnen är det största som hänt mig , skulle deras liv spillas bort på sociala medier? Inte en chans!

Det kan inte fortsätta på detta patetiska vis. Det är inte meningen att ha den där saken klistrad i handen 24/7. Det kommer bara få fler och fler att må dåligt. Det ständiga uppkopplandet är vår västa fiende. Vi måste ibland få vara ensamma och känna in lugnet, vi glömmer bort oss själva i den digitaliserande världen. Ensamtid är lika med kvalitetstid.

I mobiloperatören 3:s reklam säger de: ”Ha ett bra uppkopplat liv”. Samsung har fått Zlatan att göra reklam för deras produkt. Det är klart 3 inte bryr sig  så mycket vilka bieffekter mer telefontid har. Zlatan har säkert blivit erbjuden via sin agent, de ser pengarna men inte sviterna av det onda. Att vi ska använda surf och plattor med är vägen till sämre mående.

Det finns många som låter barnen komma undan. Det är enkelt och vi vet att de är på sina rum, framför skärmen. Ett gott råd är att ta fajten – du/ni kommer säkert bli kallad både det ena och andra. Det är värt det i slutändan, vad du är kommer bli kallad.

Vi föräldrar har ansvar att våra barn ska ha det bra. Men att ha det bra innebär inte roligt. Livet är hårt och inte alltid rättvist. Fler motgångar brukar resultera i flera framgångar och vi växer alltid ur misslyckanden.

Ska vi alltid ”levla” upp i livet kommer det bli oerhört tråkigt. Unga i dag glider fram i det kravlösa samhället. Ska helst ha hög månadslön direkt – och varför köra en Toyota när det finns Ferrari?

Det är inte fel att ha drömmar och mål, men jag tror inte man ska gapa efter för mycket i början. Det tar tid att bygga upp sig, både ekonomiskt och mentalt. Det är resan mot pengar och drömmar som är kul. Själva målet är bara en effekt av ditt hårda slit.

Jag önskar dig och dina barn ett bra och hälsosamt liv, helst utan plattan så gott det går. Plattan är en leksak och inte vägen till hälsa och välmående. Våga koppla ner!