Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vagra-att-ata-hajfensoppa/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vägra att äta hajfenssoppa”

Hajar fångade av fiskare utanför Omans kust 2006. Foto: André Maslennikov/TT

INSÄNDARE. Vägra att äta hajfenssoppa. En bojkott behövs för att rädda en utrotningshotad djurart, skriver tolvåriga Märta Nygren. 

Hajar är ett djur som många är rädda för, men också ett djur som många äter.

Var femte svensk har ätit hajfenssoppa, som betraktas som en delikatess i många länder trots att hajfenan i sig är smaklös.

Hajar är en viktiga för människors överlevnad. Utan hajar dör korallreven, korallrev som ger 80 procent av allt syre till haven. 

Detta problem är inte nytt. Ungefär 80 procent av världens hajar har redan dött ut. Det är konsekvensen av all bifångst, när hajar fastnar i fiskenät och dör, och hajfensfiske. 

Problemet är att många inte vet vad som händer med hajar världen om, och hur viktiga de är för vår överlevnad. Hajar blir oftast illegalt uppfiskade, de får sina fenor avskurna och sedan blir de kastade tillbaka i vattnet. Utan fenor kan hajen inte simma och drunknar. En hård och plågsam död. 

Enligt Världsnaturfonden (WWF) dör 100 miljoner hajar per år. Det motsvarar mer än tre hajar per sekund.

Många tror att hajen är farlig och är rädda för den. Men det finns fler rapporterade dödsfall av personer som har dött när de har försökt ta en selfie än när någon dött av en hajattack.

Hajars tänder är inte gjorda för att äta människor, utan skadade sälar. Deras syn är också dålig. Därför kan de missta en badande människa för en skadad säl. Men inget att vara rädd för, hajar är mer rädda för människor.

Det går dock att göra något åt problemen. Som vanlig människa kan det räcka med att man pratar om detta så att folk förstår vad som finns bakom en skål hajfenssoppa.

Tillsammans med min klass och vår lärare har jag startat ett projekt för att rädda hajar. Vi har hittills samlat in 17.000 kronor till WWF och summan bara växer. Vi har sålt godis och använt pengarna till att adoptera en valhaj. Listan blir bara längre.

Alla kan göra något. Så nästa gång du är på en restaurang och det finns hajfenssoppa på menyn, tänk på konsekvenserna som en liten skål av soppa lämnar efter sig.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt