Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/valfardens-kvinnor-betalar-ett-hogt-pris/

DN Åsikt

DN Åsikt. Välfärdens kvinnor betalar ett högt pris

Foto: Henrik Montgomery/TT

Äldre måste få en egen rättighetslagstiftning som både ger de äldre förutsättningar till en god äldrevård och genom det förbättras arbetsvillkoren för välfärdens kvinnor. En bättre välfärd är möjlig.

Våra ögon möts i ett kort ögonblick när jag hjälper den äldre dementa kvinnan samtidigt som jag hör hur hennes skelett knakar. Jag tycker mig se ett förstående, ett systerskap som säger att en gång var jag en som arbetade hårt som du och detta blir priset. Jag känner hur min rygg värker och hjärnan har för längesen gett upp att ens försöka komma ihåg allt som ska göras eller borde bli gjort. När jag önskar henne god natt, tittar hon åter på mig och får fram en helt klar mening trots att hon nästan aldrig talar, hon säger: Och när får du vila då?

Jag möter min yngre kvinnliga kollegas blick när vi möts över en gemensam vårdinsats och jag tycker mig ana att hon som jag känner av en kropp som skriker efter återhämtning. Men vi är ju proffs så vi fortsätter vårt arbete. Vårt systerskap blir att vi tillsammans stärker varandra under dagens arbete och hoppas att ingenting mer tillkommer, vi balanserar redan på gränsen.

När vi tar den sista kraften vi har och berättar hur vår arbetssituation är blir ofta svaret: Ni måste skriva upp allt ni inte hinner, hur ska vi annars veta? Har ni provat att vara så slut både mentalt och fysiskt att ni knappt orkar förflytta kroppen, knappt orkar hålla ögonen öppna samt varken kunna ta in eller få ut orden? Det är då vi blir ombedda: Skriv, så vi kan tro på det ni beskriver. När slutade vi tro på människor?

När gick vi tillbaka till att kvinnor ska bära upp välfärden med sina kroppar till ett så billigt pris som möjligt? Jag har själv valt att ta min sista kraft till att engagera mig för att göra det alla säger till oss välfärdens kvinnor – skriva för att skapa något bättre. Ja, det handlar om välfärdens kvinnor, för kvinnor är den stora majoriteten som arbetar inom välfärdens yrken.

Jag vill som äldre kvinna kunna möta blicken på kvinnan som ska hjälpa mig och känna, ja, vi kunde tillsammans uppnå en välfärd där man orkar ett helt arbetsliv, en välfärd med goda förutsättningar för både givare och mottagare.

I dagsläget ser jag att den enda utvägen är att äldre får en egen rättighetslagstiftning som både ger de äldre förutsättningar till en god äldrevård och genom det blir också arbetsvillkoren för välfärdens kvinnor bättre. En bättre välfärd är möjlig.