Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/valj-eu-politiker-som-vill-minska-plastavfallet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Välj EU-politiker som vill minska plastavfallet”

Avfall i hamnen på Malta. Foto: André Maslennikov/TT

EU-valet den 26 maj kan påverka både mängden plast i haven och nedskräpningen i vår närmiljö. Hälften av besluten som fattas på kommunal nivå påverkas av EU-regler, skriver fyra representanter för Naturskyddsföreningen.

Rätta artikel

Att påverka EU kan kännas som att försöka flytta ett berg som står flera mil bort. Men faktum är att din röst i EU-valet både spelar roll och påverkar det som händer i din kommun.

Enligt en rapport från Sveriges kommuner och landsting påverkar EU ungefär hälften av punkterna på kommunfullmäktiges dagordning. Årets parlamentsval kan alltså bestämma hur både EU och kommunen arbetar i fortsättningen.

I höstas kom EU-kommissionen och EU-parlamentet fram till en provisorisk överenskommelse. Om samtliga medlemsländer godkänner den införs ett förbud mot engångsartiklar i plast år 2021. Om du vill att EU ska fortsätta verka för en klimat- och miljöpositiv lagstiftning, som samtidigt minskar nedskräpning och koldioxidutsläpp, kan du rösta miljömedvetet den 26 maj.

Plastförbudet riktas främst mot produkter som bidrar till nedskräpning: hämtmatboxar, gafflar och påsar. EU hoppas att förbudet ska leda till att avfall i haven ska minska. Tänk dig då hur miljöerna kommer förändras på busshållplatser och vid stränderna i din närmiljö.

Kommunerna bör också ändra sin upphandling för att främja plast- och giftfria miljöer på förskolor och skolor och minska kommunens sammantagna koldioxidutsläpp. I bland annat Uppsala och Eskilstuna pågår redan det EU-sponsrade pilotprojektet ”Jakten på plasten”.

Målet är att minska kommunens koldioxidutsläpp från plast som i dag är cirka på 4.000 ton koldioxid per kommun. Det är mycket mer än vad man kan göra själv.

Utnyttja dina demokratiska rättigheter i vår och rösta för ett bättre klimat och renare miljöer i din hemkommun. Läs granskningarna som Naturskyddsföreningen publicerar i april och maj av partier och EU-ledamöter.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Hanna Rosendahl, Täby, Kristina Feldhusen, Sollentuna, Björn Sveréus, Södertälje, och Mats Dunkars, Stockholm, klimatgruppen i Naturskyddsföreningen, Stockholms län

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt