Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/valkomna-utsatta-familjemedlemmar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Välkomna utsatta familjemedlemmar”

Familjer ska kunna återförenas i Sverige, skriver insändarskribenten. Foto: Alexander Mahmoud

Det är en självklarhet att familjer ska kunna återförenas, och människor som behöver skydd ska välkomnas in i Sverige. Detta är en icke-fråga och enbart ett inbillat hot, skriver läsaren Janina Argillander.

Rätta artikel

Svar till Susanne Werners insändare ”Våga ifrågasätt rätten till återförening” (9 april): Det är absurt att det finns en diskussion kring om familjer ska få återförenas eller icke. Insändarskribenten skriver angående de nya reglerna kring familjeåterförening i januariavtalet. Med det menas att även människor som är skyddsbehövande har rätt till att återförenas med familjen, likt flyktingar har. Dock förstår jag inte problemet med detta? 

Det går självklart inte att veta på förhand hur många människor vi pratar om, hur många det är som kommer att få återförenas med sin familj. Det är dock inte heller relevant. Dessa människor ska också ha rätt till att träffa sin familj, precis som du och jag. 

Det som är relevant är att dessa människor behöver skydd. Det är deras behov som ska ligga i fokus. Är det en jobbig tanke att antalet invånare i Sverige ökar på grund av familjeåterföreningen så ska du vara glad för att det är ett stort problem för dig. Ja, då till skillnad från dessa människor som får sina rättigheter ifrågasatta och som redan är överkörda av migrationspolitiken. 

Detta är en icke-fråga och enbart ett inbillat hot. Detta är till och med ett beslut att glädjas över. Vågar du ifrågasätta dina egna grundvärderingar? Skulle du hamna i en liknande situation tror jag att du hade velat återförenas med dina nära och kära. Jag vet att jag hade velat göra det.