Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vanskotseln-av-anna-lindhs-park-ar-en-forolampning/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vanskötseln av Anna Lindhs park är en förolämpning”

Anna Lindhs park på Södermalm i Stockholm. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

INSÄNDARE. Hur långt ska förfallet och vanvården av Anna Lindhs park på Södermalm i Stockholm få fortsätta? Parken, tänkt som en hedersbetygelse, är i dag en förolämpning mot en beundrad och djupt saknad politiker, skriver Lars-G Holmström.

Parken har i åratal skötts av entreprenörer som inte har en aning om hur trädgårdsskötsel går till. Boende intill har ofta sett okunnig och inkompetent personal löpa amok med motordrivna häcksaxar, sittgräsklippare, lövblåsar och elfordon, men aldrig genomfört genomtänkt rensningsarbete. 

Det görs ingen finklippning mot kantstenarna eller ansning mot avvikande ytor, inget försök till klippning under buskagen mot kanalen. Det har inte skett de senaste fyra åren. Buskarna har blivit gömställen för uteliggare och skräpkassar. Häckarna som utgör gränsmarkering mellan lägenheternas uteplatser och parken är vildvuxna.

Det är uppenbart att ingen eller bara få av de anställda vet hur man vårdar en häck eller rensar ogräs, omplanterar och luckrar jorden i rabatter. Nu dominerar giftiga törelväxter i de cirkelrunda planteringarna.

Att trimma gräsmattan och återställa växtligheten där slitaget är som värst verkar inte heller ingå i uppdraget. Att Södermalms stadsdelsförvaltning betalar för detta arbete betyder att ingen kontrollerar om eller hur det utförs.