Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 02:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/var-demokratin-fungerar-finfint/

DN Åsikt

DN Åsikt. Uteslutningen av SD visar att vår demokrati fungerar

Att Sverigedemokraterna utesluts från förhandlingar är inte ett tecken på brister i demokratin, snarare tvärtom. Partier får förhandla vilka de vill och alla partier får rösta motsvarande sin av folket givna mandat i alla omröstningar.

Jag först förstår jag inte hur politikerna skulle kunna upphävt demokratin, som Bjarne Däcker påstår i sitt inlägg. Precis som i den bostadsrättsförening som han själv tar som exempel har SD motsvarande de knappt 13 procent av rösterna i riksdagen de fick av svenska folket i valet 2014.

Om man skulle fortsätta analogin med en bostadsrättsförening skulle det i det aktuella fallet vara som att nio av medlemmarna talade med varandra om ett visst förslag, för det tyckte att nummer tio var för extrem i sina åsikter (han kanske ville slänga ut alla pensionärer för de var så skrynkliga). Sedan hade de en omröstning och då fick denne extreme medlem fortfarande lägga sin röst på vilket alternativ han såg bäst.

När det gäller kommentaren om att politikerna inte blivit ombedda att Sverige ska bli ett ”föredöme” eller multikulturellt har den invandringspolitik som partierna framhöll i valet stramats åt i krisens spår. Snarare har de i så fall ha svikit de som röstade för en öppnare invandringspolitik.

Kommentaren om ”var väljare ska vända sig för att bli ett vanligt normalt land som våra nordiska grannar” förstår jag mig knappt på. Jag antar att det är Bjarnes sätt att säga ”ett land där invandrarfientliga partier får mer makt”!? I så fall hoppas jag att vi förblir ett roligt land!

Det skulle vara intressant att veta vad drygt 87 procent av partierna (alla utom SD) skulle behöva göra för att Bjarne skulle se att det var en fungerande demokrati? I min värld fungerar demokratin finfint om de som fått flest röster får rösta mest och får förhandla med vilka andra partier de finner lämpligt.