Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-21 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/var-radd-om-din-rost/

Insändare

Insändare. Var rädd om din röst!

När du lägger en röst på det parti du helst av allt vill rösta på så har du utövat själva kärnan i den svenska demokratin, en rätt som man i andra länder kan bli mördad för om man vågar försvara den. Det är banne mig inte att slänga bort sin röst.

Soffliggarna i riksdagsvalen ligger på ca 14-15% av de röstberättigade. Om de hade gjort slag i saken och röstat på "soffliggarpartiet" så hade de blivit ett av Sveriges största partier. Och dessutom träffat karriärpolitikerna rätt i penningpungen. Samtidigt så finns det de som säger att en röst i valet är så lite värd att det inte är någon mening att gå och rösta över huvud taget. Då har man kastat bort sin röst!

Om du ärligen röstar på ett parti bara för att de har en chans att sitta i riksdagen så har du inte kastat bort din röst. Men om du röstar på det parti du inte vill rösta på, eftersom någon har skrämt dig, lurat dig eller hotat dig att tro att du kastar bort din röst om du väljer själv vad du ska rösta på – ja, då har du kastat bort din röst. Du är värd mer än så. Det har du gemensamt med alla människor i Sverige.

STV (systemet med förstahandsval och andrahandsval på valsedeln) är en idé värd att undersöka, men i en värld med röstande som inte vågar rösta som de vill, och politiker som i desperation låter fyraprocentsspärren bestämma vad de ska föra för politik så behövs snarare bättre politiker, erfarnare medborgare, och en sänkt eller helt borttagen fyraprocentsspärr. Visst, målet är ambitiöst, men ska man verkligen sikta på diket om man behöver nå stjärnorna?

En sänkt fyraprocentsspärr kan leda till en mera svårstyrd riksdag och regering, men styret av landet är inte menat att vara en skyddad verkstad. Det är viktigt för demokratin att även små partier är representerade. Visst kan det bli svårstyrt, men det ingår i jobbet!