Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 17:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/var-vision-ar-en-hallbar-industri/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vår vision är en hållbar industri”

Foto: Dinendra Haria/REX

SVAR PÅ INSÄNDARE. Vi vill vara relevanta för våra kunder och erbjuda det som ligger i modebilden just nu. Dock måste det ske på ett hållbart sätt, skriver Felicia Reuterswärd, hållbarhetsansvarig H&M Sverige.

Svar till Erik Kärnekull (”Förslitna jeans är ett hån mot miljön”, DN 8/10). 

Hej Erik, tack för att du lyfter en viktig fråga. Modeindustrin kommer inte att kunna existera i framtiden om vi fortsätter att producera och använda mode på samma sätt som i dag. Klimatkrisen kräver att vi tar stora steg för att förändra hela vår bransch och vi på H&M har en vision om att leda utvecklingen mot en hållbar modeindustri. 

Vi har under lång tid arbetat långsiktigt och systematiskt för att få till en förändring av hur mode produceras och används och vi är glada för de framsteg vi gjort – även om det är en lång bit kvar.

För att få till en långvarig och väsentlig förändring krävs såväl små som stora initiativ. Mindre åtgärder, som att byta till papperspåsar och ta betalt för påsarna, går hand i hand med större projekt. 

Ett av våra fokusområden handlar om att minimera användningen av naturresurser och stänga modets kretslopp genom att förändra vår affärsmodell till en cirkulär modell, där resurser – som till exempel ett par jeans - används så länge som möjligt för att sedan återbrukas och återvinnas om och om igen.

Vår affärsidé är att erbjuda mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt. Vi vill vara relevanta för våra kunder och erbjuda det som våra kunder vill bära för att uttrycka sin personliga stil, det som ligger i modebilden just nu. Dock måste det ske på ett hållbart sätt. 

2010 bestämde vi oss för att stoppa försäljningen av sandblästrade produkter, en teknik för att skapa slitningar på jeans, då arbetsmetoden kan vara skadlig för de personer som jobbar med det. 

Två år senare stärkte vi våra krav ytterligare och tillåter numera bara produktion i fabriker som är helt sandblästringsfria och inte använder sandblästring för andra varumärken heller. 

Vi är stolta över att ha bland de striktaste kemikaliekraven i branschen. Som kund ska man självklart känna sig trygg med att bära våra produkter.