Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 16:45 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vara-framsta-politiker-agerar-som-mobbare-i-riksdagen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

"Våra främsta politiker agerar som mobbare i riksdagen”

Centerledaren Annie Lööf passerar SD-ledaren Jimmie Åkesson i riksdagens kammare i samband med talmansomröstningen den 24 september.
Centerledaren Annie Lööf passerar SD-ledaren Jimmie Åkesson i riksdagens kammare i samband med talmansomröstningen den 24 september. Foto: Lotta Härdelin

All makt utgår från folket, står det i vår grundlag. Men som politikerna agerar efter valet handlar det om ren mobbning. Nu måste alla prata med varandra om sakfrågor, skriver läsaren Marianne Eurén.

Sveriges politiker – ingen nämnd, ingen glömd – skapar och spär på det politikerförakt som finns  i samhället genom ert agerande i samband med regeringsbildningen efter valet.

På startsidan till Sveriges riksdag finner jag följande tänkvärda ord:

”Demokrati handlar om att alla människor är lika mycket värda.”

Hur behandlar ni varandra? Inte i sann demokratisk anda, enligt min mening. För er har inte alla människor lika värde.

Det utbildas i etik och värdegrund för undvikande av mobbing av barn, ungdomar och vuxna. Hur behandlar och respekterar ni varandra? Inte som vuxna civiliserade människor.

Man vill ha så stort valdeltagande som möjligt och går därför ut och övertygar de tveksamma om att alla röster räknas. De räknas, ja – men respekteras inte när rösterna inte passar in i ert mönster.

Ni är fega som inte vågar ta debatten med de som representerar åsikter ni inte delar. Tveksamma bakgrunder har ni alla haft om man gräver på djupet.

Det har också hörts krav på att ”jag ska vara statsminister” från flera håll. I en demokrati tar man ödmjukt emot väljarnas förtroende, i en diktatur kräver och tar man makten.

Sverige är en demokrati, fick jag lära mig i skolan. Jag fick också lära mig att vi ska vara stolta över att vi medborgare får vara med och ”säga vår mening”. Visa att ni representerar en demokrati!

Börja prata sakfrågor och inte ideologier. Det är sakfrågorna som till syvende och sist är de som ska behandlas i riksdagen och föra samhällsutvecklingen framåt.

DN Åsikt 7 november 2018 kl 15

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.