Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 13:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vara-varderingar-om-djur-maste-andras/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Våra värderingar om djur måste ändras”

Kreatur på Uddby gård i Tyresö utanför Stockholm. Foto: Alexander Mahmoud

SVAR PÅ INSÄNDARE. Om vi ska kunna skapa en värld där djur respekteras och klimatkrisen klaras av måste vi sträva efter att ändra värderingar och beteenden på alla nivåer, skriver veganen Martin Smedjeback.

Jag håller med Jonas Paulsson som skriver att vi inte kan lägga allt moraliskt ansvar på individen. Politiken måste också hjälpa till. Särskilt när vi befinner oss i en allvarlig och akut klimatkris som kräver att vi kraftigt minskar på produktion och konsumtion av kött. 

Men politiker är också människor. De behöver vara övertygade om de beslut de fattar. De måste även känna att de har folket med sig, eller i alla fall tillräckligt många, för att fatta modiga beslut och stifta nya progressiva lagar.

Om vi levt i en diktatur så hade inte politikerna behövt bry sig om vad folket tyckte. Men i en demokrati så är faktiskt värderingar viktiga.

Att jag och andra veganer skulle vara ointresserade av politiska lösningar är helt enkelt inte sant. Naturligtvis skulle det vara bra med politiska beslut på alla nivåer i vårt samhälle som främjar den vegetabiliska kosten och som gör att kött och andra animalier får ett pris som motsvarar den allvarliga miljöskada de åstadkommer.

Jonas Paulsson har rätt i att beteendeförändringar ibland föregår värderingar. Men förändringar i beteenden, särskilt de som går emot starka vanor eller normer, sker inte i ett vakuum.

Låt oss säga att du står i livsmedelsbutiken. Du sträcker dig efter blandfärsen du brukar köpa men ser också sojafärsen som ligger bredvid. Den kostar lika mycket och den går att använda på samma sätt.

Kanske har du hört någon nyhet om att nötkött bidrar kraftigt till klimatkrisen och du tänker oroligt på den torra sommaren vi hade förra året? Kanske du kommer ihåg en video du har sett om hur hemskt grisar har det i den svenska djurindustrin? Eller om din läkare som sa att du behöver göra något åt ditt kolesterolvärde?

Även om du inte är helt övertygad om det ena eller det andra behövs det något skäl för dig att köpa den för dig nya produkten. När du väl har gjort det en gång så blir det lättare att gå ut på nätet och söka efter mer information om hur köttet, mjölken och äggen faktiskt produceras eller hur denna mat bidrar till klimatkrisen.

Antagligen förfäras du av det du upptäcker och ändrar din kost gradvis till mer och mer vego. Kanske du till och med börjar aktivera dig i någon djurrättsförening eller i miljörörelsen?

Det är så jag föreställer mig hur en förändring sker på individnivå. Men sedan behövs det också aktioner och kampanjer från djurrätts- och miljörörelsen för att ändra samhället i stort. Dessa bör fokusera på att påverka individer, men också på företag, partier och myndigheter för ett samhälle med mindre våld mot djuren och en planet som går att leva på.

Om vi ska lyckas med att skapa en värld där djur respekteras, alltså inte utnyttjas och dödas, och där vi fixar klimatkrisen – då måste vi sträva efter att ändra både värderingar och beteenden på alla nivåer i vårt samhälle.

Det är ingen liten utmaning, men jag känner att förändringen redan är på gång. Det är upp till oss alla att se till att den blir verklighet.