Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 03:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vard-med-kvalitet-leder-till-en-ekonomi-i-balans/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vård med kvalitet leder till en ekonomi i balans”

Vårdkoncernen Capios vårdcentral på Götgatan i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Påståendet att pengar skulle vara viktigare än patienter för vårdkoncernen Capio stämmer inte. Ingen medarbetare sägs heller upp på grund av kritik eller synpunkter på verksamheten, skriver Fredrik Gunmalm, chef för Capio närsjukvård.

Rätta artikel

På DN Åsikt den 23 februari skriver den avgående läkaren Åke Andrén-Sandberg i en insändare att pengar är viktigare än patienten för Capio. 

Ingen medarbetare i Capio sägs upp på grund av kritik och synpunkter på hur vi bedriver vår verksamhet. Detta gäller också den avgående läkaren, som arbetar som konsultläkare på en vårdcentral. Beslutet att avsluta hans uppdrag togs långt före det möte Åke Andrén-Sandberg hänvisar till och utan koppling till den kritik som framförs.

Vi känner inte igen oss i den bild som tecknas och tar starkt avstånd från att pengar skulle vara viktigare än patienten för Capio. Vårt uppdrag i primärvården utgår från våra folkvalda politikers prioriteringar och ersättningen för detta uppdrag.

Ekonomi används som ett av flera styrmedel för sjukvården. Utifrån detta uppdrag har Capio, som alla vårdgivare, ett ansvar att utföra vård av hög kvalitet med god tillgänglighet och en ekonomi i balans.

I detta ingår att göra prioriteringar, att överväga vad vi gör och vad vi inte gör. Vår ledstjärna är och har alltid varit att ge våra patienter god vård.

Under många år har primärvårdsuppdraget blivit tyngre och ersättningen har inte ökat i motsvarande takt. I en nära framtid ser vi att våra patienter blir äldre, andelen med en eller flera kroniska diagnoser ökar och andelen av befolkningen som arbetar och betalar skatt minskar.

Vi går mot en tid där fler ska göra mer med begränsade resurser. Samtidigt har primärvården under många år varit underfinansierad, även om vi ser vissa tecken på att det tillförs nya medel.

Vi arbetar hårt för att driva primärvård med en ekonomi i balans som låter oss investera, utveckla och sträva mot våra mål – en god och tillgänglig vård för alla. Vi är transparenta med det vi gör och delar med oss av nya arbetssätt och verktyg som vi tror kan bidra till att ge våra patienter en bättre tillgänglighet med högre kvalitet.

Vi satsar stora summor på att utveckla digital vård, men också på utbildning och kunskapsspridande i organisationen då vi vet att medarbetarna är vår viktigaste resurs. I detta ingår också att vi måste prioritera vad vi gör utifrån det uppdrag vi har från landsting och regioner och den ersättning som utgår för detta. Om vi gör saker som inte ingår i vårt uppdrag och därmed inte ersätts, leder det till att vi inte längre har samma möjligheter att ge rätt vård till de som behöver och ska ha det.

God ekonomi kommer från bra processer, hög tillgänglighet för våra patienter och en god kännedom om både patienter och det uppdrag vi har satts att utföra. Det kräver en hög kunskap om resultat, såväl medicinska som kvalitetsmässiga och ekonomiska resultat.

Vi vet att vård av hög kvalitet leder till effektivitet och en ekonomi i balans. Vi mäter både kvalitet och ekonomiska utfall för att ständigt förbättra våra resultat, till gagn för patienten, medarbetaren och i slutändan svensk primärvård.

Jag är mycket stolt över att arbeta på Capio. Vi gör inte allt rätt, men vi gör allt vi kan för att ständigt bli bättre och uppnå våra mål.

Det Capio jag lärt känna består av kompetenta och drivna människor, som alla brinner för samma sak: att ge den bästa möjliga livskvaliteten till varje patient. Vi står för en kultur av innovation och nytänkande i en bransch som präglas av stora förändringsbehov.

Genom att uppmuntra diskussion och nytänkande utvecklar vi arbetssätt och satsar på våra medarbetare för att kunna erbjuda bra arbetsplatser i en hårt ansatt primärvård. Delaktiga medarbetare är en förutsättning för utveckling och förändring.

En ekonomi i balans möjliggör investeringar och nysatsningar. Så arbetar vi på Capio närsjukvård för att ge alla våra patienter den vård de har rätt till.