Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 22:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vardagsmotion-ar-fullt-tillrackligt-for-aldre-personer/

Insändare

Insändare. Vardagsmotion är fullt tillräckligt för äldre personer

PRO tycker att det är bra att äldre tillbringar tid framför skärmen. Vi tycker till och med att fler äldre borde ägna ännu mer tid framför sin dator eller padda. Också! Vid sidan om roliga friskvårdsaktiviteter. Som pensionär har du möjlighet att göra både och.

Äldres hälsa och välmående är en av de viktigaste frågorna för PRO, Sveriges största pensionärsorganisation med nära 400 000 medlemmar. På DN.Åsikt undrar Helena Ohlsson varför inte mer uppmärksamhet ägnas åt äldres skärmtid och övervikt. Hon menar att PRO ägnar sig åt reflexer, tandvård och lårbenshalsar istället för hälsa och friskvård.

Ingenting kan vara mer fel.

PRO har en fantastisk friskvårdsverksamhet. Förra året var det 100 000-tals medlemmar som spelade boule, dansade, orienterade, gympade, stavgick och mycket annat – var och en utifrån sin förmåga. På PRO:s egen folkhögskola i Gysinge har vi kurser i zumba, golf, mindfulness och gympa. Mycket populär har PRO:s egen klassiker ”PRO-klassikern” blivit. Medlemmar tävlar på skoj i tre grenar, stavgång/jogging, skidåkning och simning.

Flera gånger per år arrangerar vi seminarier om äldres hälsa. Medverkat har bland annat professor Yngve Gustafsson och professor Michael Tonkonogi gjort. De säger att äldres övervikt inte ett är stort problem och att vardagsmotion är fullt tillräckligt för äldre personer. Det bästa är att det aldrig är för sent att börja röra på sig.

PRO:s verksamhet är betydligt mer än de viktiga frågorna om reflexer, tandvård och lårbenshalsar. PRO arbetar med hela människan.

Det är bra att många debatterar äldres hälsa – och vi välkomnar Helena Ohlssons föräldrar och deras vänner som medlemmar i ett aktivt och hälsosamt PRO!

Läs mer: Helena Olsson: Varför ifrågasätter ingen äldres skärmtid framför tv:n?