Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vardtillgangligheten-maste-bli-battre/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vårdtillgången måste bli bättre”

Foto: Emma Eriksson

SVAR PÅ INSÄNDARE. Bengt Järhult har rätt i att den offentliga vården ska styras efter principen jämlik vård som ges efter behov. För att säkra detta måste tillgängligheten till den offentligt finansierade vården bli bättre, skriver Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund.

Svar på Bengt Järhults insändare ”Läkare som låter patienter gå före bryter mot etiken” (29/1):

Den huvudsakliga orsaken bakom ökningen av privata sjukvårdsförsäkringar är att den offentliga vården inte säkerställer tillräckligt bra tillgång till vård. 

När vården inte klarar sina åtaganden vänder sig många till andra alternativ. I det läget behöver ansvariga politiker och tjänstemän se till att den offentliga vården får rätt förutsättningar.

Nej, Läkarförbundet driver inte förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar, eller andra försäkringar, men vi erbjuder inte privata sjukvårdsförsäkringar till våra medlemmar. 

I Sverige har vi en tydlig, och av riksdagen fastställd, prioriteringsordning. Den måste beaktas i utformningen av styrsystemen så att ingen får går före i kön eller tränger ut vård som andra patienter väntar på. Det gäller självklart också om det finns privata försäkringslösningar. Sverige har dock redan stora problem med ojämlik vård över landet, försäkringar eller inte. 

Bengt Järhult har rätt i att den offentliga vården ska styras efter principen jämlik vård som ges efter behov, precis som det står i hälso- och sjukvårdslagen. Detta för Läkarförbundet ständigt fram till ansvariga. För att säkra detta måste tillgängligheten till den offentligt finansierade vården bli bättre.  

Ett sätt att åstadkomma det som varit framgångsrikt i våra grannländer är listning på läkare med listningstak, för att varje patient ska få rimlig tid med sin läkare. Det betyder att medborgarna är skrivna på en av dem själva vald läkare som har helhetsansvaret för patienten. 

Dessa olika varianter av ”husläkare” har i de flesta andra jämförbara länder lett till just minskade köer, en avsevärt bättre tillgänglighet och mycket god kontinuitet. För de flesta länder som har klarat av att bygga ut sin primärvård har komponenterna listning på läkare och att vårdcentralerna driftas av professionen varit avgörande.

Listning på läkare är dock en reform som måste ledsagas av andra beslut. Mer resurser krävs för att finansiera fler specialister i allmänmedicin. Andra specialister måste få incitament för att gå över till primärvården. Listningstak behövs för en rimlig arbetsmiljö för läkare och för patienternas säkerhet. Det behövs också en mångfald av vårdgivare. 

Sverige har – till skillnad från många andra länder – få små privata läkarkliniker. Det är en brist som måste åtgärdas. Rätt incitament och rätt utformade nationella vårdval med långsiktiga förutsättningar kan uppmuntra och bidra till att fler etablerar sig på landsbygd och i glesbygd. 

Lösningarna ligger alltså i att stärka våra gemensamma välfärdssystem. Privata försäkringar finns därför att de efterfrågas. Men de får aldrig bidra till att principen om jämlik vård eftersätts. Lösningen på problemet är dock inte en återgång till en situation som fanns före 1990-talet.  

Problemen i svensk hälso- och sjukvård är en dålig tillgänglighet och usel kontinuitet. Det är problem som primärvården har dragits med betydligt längre än vad offentligt finansierade privata alternativ har funnits i vården. 

Problemen är inte ägarfrågan för en vårdcentral eller ett sjukhus. Ser vi till sjukhus vet vi att exempelvis St. Görans sjukhus i Stockholm alltid kommer bra eller bäst ut i olika jämförelser med andra sjukhus. Ägarfrågan är ingen genväg för att lösa vårdens problem utan snarare en återvändsgränd.  

Lyckas vi med en nationell primärvårdsreform med listning på fast läkare, fler specialister i primärvården, listningstak, många små privata vårdgivare och mer resurser till öppen vård kan det ge oss – precis som i andra länder – ökad tillgänglighet och bättre kontinuitet för patienterna. 

Då kan alla invånare, oberoende av bostadsort och socioekonomisk status, erbjudas sjukvård i tid och med bättre kontinuitet. Så upprätthålls förtroendet för välfärden och de bärande offentligfinansierade systemen.