Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 03:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vare-sig-sverige-eller-europa-ar-fullt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Varken Sverige eller Europa är fullt”

Flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos- Bilden tog i maj 2019.
Flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos- Bilden tog i maj 2019. Foto: Alexander Mahmoud

INSÄNDARE. Europa är överfyllt med inhumana värderingar som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och hans anhängare sprider. Vi är många fler som brinner för solidaritet, skriver läkaren Andreas Fransson som arbetat i flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos.

Jimmie Åkesson har besökt gränsen mellan Turkiet och Grekland. Han har utnämnt sig själv till omnipotent domare, landsfader och bödel, och delar ut flygblad till människor på flykt med text som berättar att ”Sverige är fullt, kom inte till oss!”. 

Jag har själv varit två omgångar på ön Lesbos, tillbringat veckor inuti en europeisk skamfläck till flyktingläger vid namn Moria. Där har jag på en klinik inuti lägret volontärarbetat som läkare tillsammans med sjukvårdspersonal från hela världen.

Jag har mött medmänniskor med trauman i sitt bagage som det är svårt att föreställa sig. De kroppsliga ärren är lättare att förstå och försöka ta in. Det finns ärr efter kulhål, knivstick, piskrapp, brännmärken, och andra typer av tortyrvåld.

De psykologiska ärren är svårare att kunna greppa. Föräldrar som berättar om hur deras barn blivit skjutna till döds på flykt in i Turkiet. Familjemedlemmar som aldrig nådde fram, utan i stället blev fängslade och avrättade i hemlandet. Den unga kvinnan från Kongo som berättar om timslånga, systematiska gruppvåldtäkter av militär. 

Berättelser om överfyllda gummibåtar som under den nattliga resan från Turkiet till Grekland kapsejsat i det iskalla vattnet. Mannen från Somalia, jämnårig med mig, som kommer till vår klinik med kronisk smärta i rygg efter att under flera dygn blivit slagen med käppar mot ryggraden, och fått olika trubbiga föremål intryckta i ändtarmen.

En psykologilärare sade en gång på en föreläsning: ”Det är okej att gråta, det är okej att bli ledsen, så länge du inte gråter mer än din patient.” Jag har aldrig funnit dessa ord så viktiga som just i Moria.

När jag var i Moria februari i fjol bodde drygt 7.000 personer i ett läger dimensionerat för 2.000. I november försökte vi hjälpa en bråkdel av de 14.000 människor som då bodde där, varav vissa fick sova i sommartält utan isolering. Mina vänner på plats att antalet boende nu närmar sig 20.000. 

En individ med ett endaste uns av medmänsklighet skulle efter ovanstående berättelser känna medlidande. En individ med förmåga till empati skulle förstå att denna situation är, på ren svenska, för jävlig. En individ som förstår vikten av solidaritet skulle förstå angelägenheten av att vi som haft turen att födas utanför krig, förföljelse och tortyr, har ett ansvar att agera och hjälpa. 

Historia efter historia delas i detta nu om gränspoliser med tårgas, om kustbevakning som rammar gummibåtar, om asylrätt som bryts, om nazister som attackerar såväl volontärarbetare som asylsökande. En folkvald politiker väljer i detta läge att dela ut flygblad om att Sverige är fullt. 

Nej, varken Sverige eller Europa är fullt. Vårt Europa är dock överfyllt av det budskap som Jimmie Åkesson och hans anhängare sprider. Han borde skämmas.

Vi är långt många fler som brinner för solidaritet, medmänsklighet och värme. Vår kärlek vinner alltid över ert hat.