Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 01:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/varfor-ar-det-sa-svart-att-fa-svenska-vanner/

DN Åsikt

DN Åsikt. Varför är det så svårt att få svenska vänner?

Foto: Alamy

Som invandrare är det svårt att få kontakt med infödda svenskar. För att svetsa samman landet måste vi hitta ett sätt att minska avståndet mellan dessa båda grupper.

Rätta artikel

Jag kom till Sverige från Iran för två år sedan med min familj. Jag har avslutat min gymnasieutbildning i mitt hemland. Sedan två år studerar jag svenska som andraspråk på Hersby Gymnasium, Lidingö. Under dessa år har jag försökt lära känna svenska ungdomar utan att lyckas. Jag tänkte när jag kom hit att jag skulle få många svenska kompisar, men så har det alltså inte blivit.

Under min tid i Sverige har jag förstått att det inte är lätt att få kontakt med infödda svenskar. Först och främst gör språket att det är svårt att få kontakt om man är ny i landet. Att lära sig svenska som invandrarna är jättesvårt och tar lång tid.

Men, det finns också andra saker som skapar avstånd mellan infödda svenska elever och de elever som invandrat. På min skola arrangeras aktiviteter som är menade att främja integration, men till dessa kommer sällan svenska elever.

I de gemensamma utrymmena har jag också märkt att de inhemska eleverna inte sätter sig bredvid de invandrade. Sitter en invandrad elev ensam i matsalen, korridoren eller på skolgården förblir platserna bredvid hen tomma. Ingen sätter sig jämsides.

Varför måste vi som invandrat känna oss separerade vi från de infödda svenskarna? Varför händer detta i ett land som i Mellansöstern är känt som det mest invandrarvänliga landet?

Jag frågade några persiska familjer som varit i Sverige i mer än 20 år om detta. Deras erfarenhet var att de flesta gamla svenskar inte sökte kontakter med nya svenskar. Det var istället mer naturligt för de infödda att umgås med de som påminde om dem själva och har samma kultur.

Jag tror att det svenska samhället här har en svag punkt som behöver fixas. För när Sverige är ett land som tar emot massor av flyktingar, studenter och andra, behöver alla människor i samhället blandas.

Kanske kan de till Sverige invandrade aldrig riktigt känna sig som svenskar. Men, riksdag och regering måste göra sitt allra yttersta för att främja kommunikationen mellan olika etniska grupper som bor i Sverige. Mitt förslag är att man särskilt i skolan blandar elever med olika bakgrund mer och anordnar fler aktiviteter som får människor ur olika grupper att mötas. I samhället utanför skolan och jobben behöver det också finnas mötesplatser där människor kan träffas, till exempel över en kopp kaffe.

Samhället måste svetsas ihop om det ska bli lyckat. Annars kommer det finnas stora skillnader i samhället. Vi måste därför försöka att minska de avstånd mellan människor med olika härkomst som finns idag.