Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-16 23:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/varfor-dessa-anonyma-bud/

DN Åsikt

DN Åsikt. Varför dessa anonyma bud?

Införande av krav på e-legitimation för att deltaga i budgivning via internet skulle återskapa en del av förtroendet för bostadsmarknaden och mäklarna.

Det är nog många som känner samma frustration som Lars Hagman över bostadsmarknaden och budgivningar som skenar.

2014 såldes det enligt SCB 104.000 bostadsrätter i Sverige och hur många som gick till en budgivningskarusell har jag ingen aning om, men jag kan förstå att det känns tungt för en köpsugen spekulant att se när priset sticker iväg. Dock måste man förstå mäklarna – ibland är det helt omöjligt att förutse om två eller flera spekulanter är intresserade av samma objekt.

Lars Hagman föreslår ett antal åtgärder som både komplicerar processen att sälja bostäder och förmodligen också fördyrar för både köpare och säljare, med små och oklara vinster. När vi lever i en marknadsekonomi, så måste vi acceptera att ibland är det säljarens marknad och ibland är det köparens. Utbud och efterfrågan visar vad priset skall vara.

Däremot så nämner Hagman en sak som borde vara riktigt pinsam för mäklarna, de kan inte tala om vilka personer som deltagit i en budgivning, eftersom de inte vet vilka de är. Trots att buden haglar in så är det ingen som vet vem som sitter där på andra sidan datorn eller mobilen.

Ingen vet om det är mäklaren eller en bulvan till säljaren som sitter och trissar upp en budgivning. Mäklaren lämnar över en budlista, men på vilket sätt är den verifierad?

Nu när man till och med måste tala om vem man är för att spela en rad på lotto är det anmärkningsvärt att det inte krävs identifiering för att deltaga i en budgivning eller att all budgivning via internet sker med e-legitimation.

Ett införande av krav på e-legitimation  för att delta i en budgivning skulle ge trygghet till både säljare och potentiella köpare, att det är riktiga personer som verkligen är intresserade av bostaden som deltar i budgivningen.

Det kan inte finnas några rationella skäl till att detta inte införs direkt? De enda som drabbas är de som inte har rent mjöl i påsen. Och att det inte redan är obligatorisk är svårt att förstå i ett genomreglerat Sverige.