Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 09:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/varfor-har-sa-manga-synpunkter-pa-ensamma-mammor/

DN Åsikt

DN Åsikt. Varför har så många synpunkter på ensamma mammor?

Foto: Alamy

Att vara en ung ensamstående mamma är en tuff utmaning. Ingen förälder blir så hårt dömd som den som ensamstående mamman. Samhället måste sluta skuldbelägga dessa föräldrar.

Rätta artikel

Jag fick barn tidigt, innan jag fyllt 20 år, på 70-talet.  Under den tiden pågick en intensiv utbyggnad av daghemmen och förskollärarutbildningen gick på högtryck. Som ambitiös ung kvinna och ung mamma (ej ensamstående vid den tiden) ville jag bli en del av detta. Jag tog därför kontakt med kommunal barnomsorg och handläggare för att söka ”dagisplats". Innan jag hade kommit fram till mitt ärende, konstaterade handläggaren torrt, ”ensamstående förstås”.

Det var första gången jag fick den stämpeln på mig – men med tiden, och när jag blev ensamstående på riktigt, blev det en del av mig. Som ung ensamstående mamma ska du helst vara dubbelt så duktig, hålla tider för hämtning och lämning dubbelt så bra, se till att vara extra noga med att märka och ha med extra kläder. Och missa INGA föräldramöten!

Kort sagt – du har ögonen extra mycket på dig och hur du sköter ditt barn. Det är lättare att ha synpunkter på en ensam mamma. Det är mer tillåtet. Den ensamstående mamman har låg status och håller inte måttet.

Men jag har också mött på motsatsen. Den ensamstående pappan. Han som gör ett så fantastiskt jobb, som alltid är så ”duktig”. Där är toleransen mycket högre. Varför är det så?

Och vem kritiserar ett gift par? Vem säger något hur de sköter sitt barn? Där är det en helt annan tolerans än mot den ensamstående mamman. Paret har helt annan status i sig själv.

När man sedan diskuterar att det är extra "stökigt" inom förskola och skola, då är EN av orsakerna att det är många barn med ensamstående (mammor?). När det sedan blir stökigt i tonårslivet – då är också EN av orsakerna att barnen har vuxit upp med en förälder (mamma?).

Ja, så kan det nog vara. Men jag tror inte att den dagen den unga kvinnan blev gravid att hennes målsättning var att bli ensamstående mamma!

Sverige är ett av de bästa länderna att föda barn i. Det bästa landet att växa upp i när det gäller ekonomiskt trygghet. Men enligt en studie som publicerades i Journal of Epidemiologi & Community Health, och som Sveriges Radio skrivit om, är Sverige ett av de sämsta länder att vara ensamstående i. I denna studie fann forskarna att ensamstående mammor, framför allt de som fick ett barn före 20 år, hade stor risk för dålig hälsa längre fram i livet. En orsak till sämre hälsa kan vara dålig ekonomi, vilket är fallet för de ensamstående mammorna.

Så istället för att alltid påtala fel och brister – bjud den ensamstående mamman på en kopp kaffe och tala om för henne vilket fantastiskt jobb hon gör! Det ger henne kraft och styrka så att hon ensam orkar fostra och finnas till för en liten växande människa.