Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 23:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/varfor-kan-vi-inte-bestamma-over-oss-sjalva/

DN Åsikt

DN Åsikt. Varför kan vi inte bestämma över oss själva?

Vilket behov får oss att inte sätta gränser, stänga av mobilen och skaffa oss den kvalitetsvila vi måste ha för att kunna fungera på topp. Som vi vill. Varför är vi så lydiga?

Kan det bero på att vår kultur tvingar oss? Från dag ett uppfostras vi att passa in i mönstret; någon bestämmer, föräldrarna, och vi förväntas lyda. Om vi inte följer mönstret bestraffas vi på något sätt. Det fortsätter i 12 år i skolan. Betyg, betyg, betyg. Krav som om vi inte uppfyller ger en konsekvens av bestraffning. ”Det här duger inte, Kalle eller Sofia!”

Vi fortsätter i livet. Alla som anpassar sig går det bra för. Jobb, pengar, belöning. ”Aah! Ju mer jag jobbar desto större belöning.”

Hjärnan är ute efter belöning. Dopaminkick! Alltså lyder jag vad som än krävs av mig. Av den som bestämmer. Då är det svårt att bestämma över sig själv. Förväntas det mer av mig än vad jag har kapacitet för, väntar väggen... en överbelastning av psykets förmåga att ha kontroll över situationen.

Ingen sömn på två dagar initierar hjärnskador. Ökar stressen. Minskar immunförsvaret. Enda chansen till återhämtning är att bli fysiskt sjuk. Och det är i sig ingen återhämtning.  Ökar stressen att komma efter med arbetsuppgifterna! Ond cirkel.

Vem är det som bestämmer så illa? Chefen? Han går in i väggen också. Läraren? Hen går också in där. Kulturen? Det som börjar dag ett. Samhällets förväntning att alla skall prestera maximum....och helst mer.

Vi som inte lyder och säger ifrån, får inte vara med. Vi är ett hot mot mönstret och hamnar utanför. Mönstret är inte intresserad av vår kompetens. Att arbeta och sen vila så jag kan arbeta på topp.