Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 03:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/varfor-raknas-bara-det-materiella/

DN Åsikt

DN Åsikt. Varför räknas bara det materiella?

Foto: Pontus Lundahl/TT

Arbetsmiljöverket stänger ner äldreboende för att badrummen är några centimeter för små. Visst är ergonomi viktigt, men viktigast är ändå att det finns tillräckligt många platser på bra boenden till våra äldre – och att personalen har en bra psykosocial arbetsmiljö.

Rätta artikel

Vi äldre blir allt fler. Under de närmaste 30 åren beräknas de som är 85 år och äldre bli dubbelt så många. Äldreomsorgen står inför en kris både personellt och ekonomiskt. Rapporter om undernäring, brist på omsorg och sysselsättning och brist på personal har blivit allt vanligare.

En destruktiv psykosocial arbetsmiljö är dock inte ett prioriterat område för Arbetsmiljöverket. Där är det de materiella förhållandena som räknas.

Norrtälje har haft kanske länets bästa äldreboenden. Förra året tvingades dock det kommunala vårdbolaget Tiohundra AB att stänga ett av dessa efter krav från Arbetsmiljöverket. Orsaken var att en del badrum var för trånga. Att avveckla detta uppskattade äldreboende tog mer än ett år.

Före jul slog Arbetsmiljöverket till igen och kräver vid vite att vårdbolaget inom ett halvår ska bygga om Kristinagårdens boende så att samtliga badrum uppfyller kraven om 80 centimeter på varje sida om toaletten och 1,3 meter framför toaletterna så att ergonomiska krav i samband med skötsel av rullstolsburna beaktas. Annars ska boendet stängas i augusti.

Kristinagården har 48 boende varav 8 är rullstolsburna. Det är märkligt att Arbetsmiljöverket, utan hänsyn till de boende och utan hänsyn till att Kristinagården i övrigt är Norrtäljes bästa och mest uppskattade äldreboende, levererar denna dom. Inte minst märkligt är det när just detta boende fick vårdbolagets arbetsmiljöpris förra året. Arbetsmiljö är ju så mycket annat än centimetrar i badrum. Naturligtvis är det nödvändigt med ergonomiska aspekter, men nog borde det ha räckt med åtgärder för det antal personer som har behov av det? Reparationer i äldreboenden kräver planering och stor hänsyn. Stora kostnader i en ansträngd ekonomi kräver lång planering.

Vi ska naturligtvis ha riktlinjer för ergonomi, men vi måste också ha råd med vårdkvalitet och bättre löner för att få den personal som saknas. När en undernärd 90-åring med yrsel och ångest för ensamhet i dag inte kan få plats på ett äldreboende har vi inte råd med ett fyrkantigt arbetsmiljöverk som lägger ner välfungerande boenden.