Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 22:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/varfor-ska-bilar-sta-gratis-pa-allman-mark/

DN Åsikt

DN Åsikt. Varför ska bilar stå gratis på allmän mark?

Det är inte en rättighet att en enskild bilist ska ta allmän mark till sin egen fördel. Ska man använda allmän dyrbar mark ska man betala för den som för allt annat. Bilen är inte det enda som ska få plats på våra gator.

Rätta artikel

Är det en rättighet att ta allmän mark för egen del? Bilen nämns ofta som ett dominerande inslag i vår vardag, att det är en frihet att kunna ta sig, att vardagen ska kunna gå ihop, att det är bekvämt, kollektivtrafiken är översvämmad, man ska kunna handla med barn. Det finns många skäl till att bilen är användbar och omtyckt. Men det finns även andra åsikter om bilen: den tar plats, den belamrar våra gator, den släpper ut avgaser, den bidrar till dålig luftkvalitet.

Det känns rimligt att lägga en avgift på parkering och höja avgifterna för parkering. Varför har det blivit en rättighet att ta allmän mark? Vanligtvis när man använder allmän mark söker man tillstånd och det betalas en avgift under en viss period för en viss kvadratmeter. Alla uteserveringar, alla event, alla byggfirmor, oavsett vem, betalar när allmän mark ska användas. Varför behöver inte en enskild individ betala när den parkerar på allmän mark?

Cecilia Brinck (M), oppositionsborgarråd samt vice ordförande i Trafiknämnden, har tidigare skrivit att ”Många stockholmare är beroende av sin bil för att få vardagen att gå ihop, inte minst i ytterstaden. Det är utsläppen som ska bekämpas inte bilarna”.

Vad säger att vardagen inte går ihop för att det läggs en avgift på parkering. Självklart blir det dyrare, men det är ingen rättighet att andra ska få betala för att ens vardagsliv ska gå ihop. Lorenz Berglund ställer frågan på DN åsikt ”Våra bilar måste parkeras i stan, var ska vi annars ställa dem?”

Svaret är enkelt; vi ställer de på samma plats, men betalar för oss. Många vill parkera i staden. Är efterfrågan hög, ökar priset. Varför ska staden ge bort fri mark till enskilda bilägare, det är inte rimligt. Cykel, buss och bil ska få plats på våra gator, varför ska någon som åker en buss lida för att bussen inte kommer fram på grund av parkerade bilar eller varför ska en cyklist tvingas ut i körfält i blandtrafik för att en remsa parkerade bilar ska få plats, när en cykelbana istället kunde fått plats. Tio parkerade bilar är långt mer mycket egoistiskt tänkande än 100 cyklister som vill komma fram, eller 0,18 m2 per stående i en buss.