Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 12:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/varfor-ska-jag-straffas-for-att-jag-inte-tar-lan/

DN Åsikt

DN Åsikt. Varför ska jag straffas för att jag inte tar lån?

Foto: Jessica Gow/TT, Fredrik Sandberg/TT

Om du inte har lån eller bidrag från CSN under studietiden straffas du med sänkt SGI. Det måste föreligga ett systemfel i lagstiftningen när bidrag premieras och egen försörjning bestraffas.

Rätta artikel

Under 2013 och 2014 hade jag årsinkomster på över 400 000 kronor per år enligt min deklaration. I januari 2015 bestämde jag mig för att tacka ja till sjuksköterskeprogrammet vid högskolan i Borås. Eftersom jag är en strävsam samhällsmedborgare har jag sparat pengar för att slippa studielån.

Under första halvåret av mina heltidsstudier hade jag varken bidrag eller lån från CSN vilket gjorde att jag inte fick frysa min SGI (sjukpenninggrundande inkomst).

För att behålla din SGI under studietiden måste du ha lån eller bidrag från CSN. Det här måste vara ett generalfel – om du inte tar lån eller bidrag så straffas du med sänkt SGI. Det borde räcka med studieintyg från högskolan.

Detta påverkar mig en hel del eftersom jag har två barn på 6 och 10 år som blir sjuka ibland och den lilla som jag vill ta ut föräldradagar för – jag arbetar extra inom försvarsmakten med skarpa uppdrag där SGI är grunden för min lön.

På frågan om varför jag inte hade CSN mitt första halvår så är det så att nio och ett halvt år tidigare i mitt liv studerade jag, men hoppade av utbildningen. Jag tog således inte alla poäng men jag betalade tillbaka mitt lån till CSN och hade inga skulder kvar alls. Så nio och ett halvt år senare sökte jag till sjuksköterskeprogrammet, men fick inte beviljat CSN på grund av att jag var skyldig CSN 30 högskolepoäng. Skojar ni eller? Jag har betalat tillbaka alla pengar, men jag var skyldig CSN poäng eller en karenstid på 10 år – som sagt, jag började efter nio och ett halvt år.

Det är något som är fel när man dubbelbestraffas i systemet: du får inte bidrag för att du är skyldig högskolepoäng och eftersom du inte får bidrag så får du inte heller fryst SGI och bestraffas ännu en gång.

Konsekvenserna blir att jag inte tar ut mina pappadagar, jag slutar försvara Sverige mot hot och efter min utbildning kommer jag att jobba i Norge. Är det verkligen bättre att ta bidrag än att klara sig själv, för det är den signal som förmedlas med denna lagstiftning.

Mitt förslag är att det måste finnas ett alternativ i socialförsäkringslagen där individen själv kan påvisa och styrka sina studier med studieintyg till Försäkringskassan. Dessa studieintyg fungerar överallt annars i samhället, hos arbetsgivare, CSN och så vidare.

Replik: Magnus Johansson: Systemen inte anpassade för studerande föräldrar