Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 18:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/varfor-undviker-alla-politiker-huvudorsaken-till-sjukskoterskebristen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Varför undviker alla politiker huvudorsaken till sjuksköterskebristen?

Foto: Alamy

Det är dags att erkänna att sjuksköterskebristen främst beror på underbetalning. Vill landstingen behålla sin personal måste de förstå detta grundproblem.

Rätta artikel

Politiker verkar se på den akuta sjuksköterskebristen med stigande förvåning samtidigt som de verkar vilja undvika att prata om huvudorsaken till den uppkomna situationen. Så fort sjuksköterskebristen kommer på tal, så hänvisas det till mer utbildning, organisation och rekrytering - när det egentligen är lönen det handlar om.

I Socialstyrelsens register över legitimerade sjuksköterskor i Sverige finns det i dag 195 252 personer. Detta antal skulle mycket väl kunna försörja vårt behov av sjuksköterskor. Det vore sorgligt om det först är när kostnaden för bemanningspersonal skapar ett budgetproblem som man tvingas erkänna grundproblemet. Men att upptäcka detta verkar ta så lång tid att stammen av kompetent personal redan kommer att vara försvunnen.

Problemet är att lejonparten av dessa legitimerade sjuksköterskor har valt att arbeta i ett annat land eller valt ett annat yrke. Detta till trots man verkligen har gillat yrket. Själv lämnade jag ett yrke som jag verkligen uppskattade bara efter tre år – då var jag både arbetsledare och facklig företrädare – för att jag inte kände att det fanns någon framtid. Både avseende utveckling inom yrket, men framför allt för att det var helt undermåliga arbetsvillkor, skiftarbete och lön. Jag hade inte heller råd att jobba kvar då det inte går att försörja en familj på en sjuksköterskelön.

Snittiden i yrket är i dag under 5 år.  En låg lön tillsammans med ansvar för liv och lem, skiftarbete, svårt att få ut ledighet/sommarsemester och andra otillfredsställande arbetshygieniska faktorer, gör yrket mindre intressant. När man dessutom monterar ner kvalitén i den vård som ges så skapar det även mer demotivation. Bemanningen i dag är en bråkdel jämfört med hur det såg ut på 70- och 80 talet.  Att varje dag gå till jobbet och ha dåligt samvete för att man inte har resurser att leverera den kvalitet som våra patienter är värda skapar stress och utbrändhet.

Jobbar du som undersköterska och vill vidareutbilda dig till sjuksköterska så blir det en finansiell förlust. Du får aldrig tillbaka investeringen i studielån och förlorad löneutveckling i löneskillnaden mellan en undersköterska och sjuksköterska sett  över hela karriären.

Tidigare har man kunna utnyttja att många människor har sett sjuksköterskeyrket som ett kall, men så är det inte längre. Det är ett professionellt yrke. När kommer dagens politiker inse det? Det är hög tid att avlöna sjuksköterskor efter ansvar och utbildning.

Så länge båten läcker mer än vad man lyckas ösa densamma så kommer båten att sjunka. Det är en gammal kunskap. Vi måste se till att höja näsan över vattenytan!