Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 04:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/varfor-vill-alla-bara-diskutera-med-likasinnade/

DN Åsikt

DN Åsikt. Varför vill alla bara diskutera med likasinnade?

Foto: Alamy

Många söker gemenskap och trygghet genom att umgås med likasinnade. Börja istället att diskutera med dina meningsmotståndare. Inte för att komma överens – men för att få nya insikter.

Det är ett polariserat klimat i samhället i dag. Man vill inte diskutera med meningsmotståndare, utan bara utmåla dem som knappt människovärdiga. Man vill helst diskutera med likasinnade. Detta gäller tyvärr både inom vänstern och högern. Men kanske är det just ”meningsmotståndare” man bör möta? Man kan naturligtvis komma fram till att man har helt oförenliga ståndpunkter, men man kan då åtminstone försöka förstå motståndarens grund till det denne säger. Det är en stor vinst i sig.

Att ta steget och våga sträcka ut sin arm till ”motståndaren” kan bli en vinst för alla. Inte bara för den som tar steget och sträcker ut armen eller för den tar emot denna arm, utan för varje enskild medborgare som berörs av de beslut som fattas från ovan.

När Anna Kinberg Batra klart och tydligt välkomnar SD med öppen famn kan man fråga sig vad detta betyder? Är M desperat ute efter att en dag få leda landet genom att inkludera ett växande parti eller söker hon lyssna till medborgarnas vilja? Medborgarna som röstar på SD. Detta kan bara Anna Kinberg Batra svara på. Själv ligger jag sömnlös och undrar vad som försiggår i det samhälle där jag en gång vuxit upp. Det samhälle som jag en gång känt mig så stolt över att vara en del av. Det samhälle som jag stundtals skäms över att vara en del av idag.

Vad når vi genom att bara umgås med likasinnade? Gemenskap. Känsla av grupptillhörighet. Trygghet. Glädje när vi skålar över något vi tycker lika om. Kanske kan glädjen kännas än större om du en dag kan skaka hand med din motståndare. Om du en dag kan förstå varför en annan tycker annorlunda än du själv. Förstå dennes grund.

Att förstå är en sak – att hålla med är en helt annan. Vi behöver inte tycka lika och hålla med om allt med alla. Men jag, och många med mig, drömmer om en dag då människor med olika politiska åsikter kan gå hand i hand och enas om att vi inte kan enas gällande alla frågor som berör oss. Men vi måste inte hata för det. Vi kan sträva efter samförstånd och bygga beslut på överenskomna grunder. Det är stort.

Att endast röra sig med individer av ”samma sort” skapar än mer gruppering och agg. Vi triggar varandra, vi spär på fördomar, illvilja och fientligt sinnelag och resultaten blir att klyftan till de vi behöver nå växer sig allt större och än svårare att ta sig över.