Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-01 00:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/varje-individ-har-ansvaret-att-skapa-en-battre-varld/

Insändare

Insändare. Varje individ har ansvaret för att skapa en bättre värld

Foto: Alamy
Foto: Alamy

När man läser om hemska dåd på nyheterna är det lätt att tappa tilltron till mänskligheten. Men medmänskligheten finns fortfarande – och det är allas uppgift att se till så att det fortsätter på det viset.

Jag sitter på tåget hem med mobilen i handen och har en två månaders bebis i en barnvagnen bredvid mig. Jag surfar, läser nyheterna och följer, liksom övriga Sverige och världen, händelseutvecklingen i Kim Wall- fallet. Journalisten som skulle intervjua uppfinnaren, raketmannen och tillika U-båtsmannen, men som aldrig återvände och är funnen död.

Historien blir mer bisarr och för att inte tala om makaber för varje dag som går. Frågorna blir fler men svaren uteblir. Sakta men säkert blottas en man,  en iskall man, som verkar ha gjort allt för att dölja samtliga spår.

Jag har alltid haft en stor tilltro på mänskligheten men undrar i mitt stilla sinne vad det är för värld vi lever i ju mer jag läser om raketmannen. Han hävdar bestämt att han är oskyldig och hans advokat meddelar att han vill inget annat än att sanningen ska komma fram. Vad är det för värld som jag ska och kommer att uppfostra min dotter i?

Jag reflekterar över de här frågeställningarna en kort stund och tittar som hastigast upp till vänster när tåget stannar och dörrarna öppnas. Alla möjliga personer kliver av och på. Till vänster om mig ser jag en äldre herre, lätt framåtböjd, komma in i kupén med sin rullator. Själv sitter jag i kupén med plats för cyklar och barnvagnar. Jag tittar mig omkring, både till höger och vänster och konstaterar att alla platser är upptagna. Den äldre herren säger högt att han gott kan stå upp. Det reder sig, menar han.

Jag funderar på om jag kan ge honom min plats, men vet inte var jag ska ställa barnvagnen. Innan jag har hunnit tänka färdigt tanken och agera, ser jag till min förvåning att folk på båda sidor av kupén reser sig, en efter en, gammal som ung, ljus som mörk, tjej som kille.

De första att resa sig och ge plats åt den äldre herren är ett par tre mörkhyade tonårskillar. Den äldre herren blir alldeles överväldigad. Killarna insisterar. Han ska sitta ned. Jag följer skeendet och i blir alldeles förbluffad av händelseutvecklingen.

Sedan säger en kvinna, ja men då sätter jag mig på din rullator. Det visar sig vara dottern till den äldre herren. Då reser sig alla som sitter på andra sidan av kupén så att hon kan sitta ned. Kvinnan ifråga utbrister spontant men genuint: "Vad snälla ni alla är! Vad fint att vi båda kunde sitta ned, särskilt far min. Tack!"

Jag betraktar det hela på håll och hela situationen får mitt hjärta sakta men säkert att fyllas med värme. Borta är tvivlet. Medmänskligheten segrar och kommer att segra varje gång. För varje ond handling, kommer hundra, tusen, miljontals, miljarder handlingar av kärlek att segra! Detta är jag säker på. Jag har sett det med mina egna ögon.

Jag hoppar av tåget med barnvagnen med ett leende på läpparna. Jag vill och kan och kommer att uppfostra min dotter i ett samhälle där kärleken alltid segrar. Alla kan vi bidra till en bättre värld. Vi kan inte lägga det ansvaret på våra politiker, lärare i skolan eller någon annan.

Vi bär tillsammans ansvaret för att leva och verka i ett bra och öppet samhälle. Tillsammans kan vi! Tillsammans gör vi! Tillsammans är vi! Tillsammans blir vi!