Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/varldsnaturfonden-anvander-djurindustrins-propaganda/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Världsnaturfonden använder djurindustrins propaganda”

Drygt två miljoner grisar slaktas i Sverige varje år. Foto: Mikael Sjöberg

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det är häpnadsväckande att företrädare för Världsnaturfonden beskriver svensk kött- och mjölkindustri som ett hållbart livsmedelssystem. Det är en karbonkopia av djurindustrins propaganda, skriver Jonas Paulsson som 2011 prisades av miljöorganisationen för att ha tagit initiativ till ”Köttfri måndag”.

Samtidigt som klimatförändringarna skenar försöker Anna Richert och Håkan Wirtén från Världsnaturfonden (WWF) grönmåla svensk mjölkindustri. De skriver i sitt svar (20 november 2019) på min insändare (18 november) att svensk mjölkindustri ger ”mjölk, ost, kött, öppna landskap, betesmarker och mer vall på åkrarna som är viktigt för ett hållbart livsmedelssystem”.  

Det är häpnadsväckande att WWF-företrädare beskriver svensk kött- och mjölkindustri som ett ”hållbart livsmedelssystem”, låt vara att man även medger att det ”inte är perfekt”. Detta är en karbonkopia av den propaganda som djurindustrin brukar komma med.

Det är ett allvarligt uttalande, inte minst eftersom det säkert kommer att upprepas av köttindustrin i samhällsdebatten med tydlig hänvisning till WWF. Men framför allt eftersom det inte är sant.

Svensk djurhållning dominerar det svenska jordbruket. Mellan 70 och 90 procent av skörden från svensk åkermark blir djurfoder. Svensk djurhållning och mjölkindustri orsakar förlust av biologisk mångfald, övergödning av Östersjön och allvarlig klimatpåverkan.

Allvarligast är ändå att vi genom att låta djurhållning dominera jordbruket förlorar möjligheten att frigöra mark för koldioxidbindande träd. Träd är den bästa och billigaste koldioxidbindande teknik som mänskligheten känner till.

Om vi slutar producera kött i Sverige kan vi använda marken till koldioxidbindande skog. Detta har forskaren Stefan Wirsenius på Chalmers konstaterat.

Från WWF:s sida menar man återkommande att konsumenter ska välja ”mindre men bättre kött”. Med bättre kött menar man tydligen svenskt kött och numera även svensk ost som WWF uppmanar svensk industri att öka produktionen av.

WWF drar under Håkan Wirténs och Anna Richerts ledning ull över ögonen på medborgarna. Frågan är emellertid om fakta bekymrar WWF längre. Det går som bekant inte att övertyga någon vars inkomst beror på att man inte förstår.