Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vatten-och-avlopp-ska-inte-privatiseras/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vatten och avlopp ska inte privatiseras”

Foto: ANN-SOFI ROSENKVIST

SVAR PÅ INSÄNDARE. Att Svenskt Vatten eller dess kommunala medlemmar skulle arbeta för en privatisering av VA-verksamheter stämmer inte, skriver vd:n Pär Dalheim.

Rätta artikel

Ulf Svensson har fått en insändare publicerad i Sveriges största morgontidning där han framför både sakfel och konspiratoriska påståenden om Sveriges vatten- och avloppsverksamhet.

Vatten- och avloppsverksamheterna (VA) är en reglerad bransch som lyder under Lagen om allmänna vattentjänster (LAV). I denna lag framgår det tydligt att VA-verksamheter måste ägas av kommunerna, inte får gå med vinst och måste tillämpa självkostnadsprincipen i sin prissättning mot vattenkunderna.

Att Svenskt Vatten eller dess kommunala medlemmar skulle arbeta för en privatisering av VA-verksamheterna vore alltså direkt olagligt och är dessutom en lögn. Däremot har branschen många privata och kommersiella leverantörer av produkter och tjänster. Dessa saknar yttrande- och rösträtt i organisationens beslutande organ.

De befintliga VA-systemen byggdes i stor utsträckning från slutet av 50-talet fram till början på 70-talet. Detta system har under åren tjänat oss väl och starkt bidragit till både billiga och bra vattentjänster samt ökad välfärd och bättre miljö.

VA-systemen har dock åldrats och behöver förnyas och klimatanpassas. Precis som förra gången när stora investeringar gjordes i dessa system kommer detta att innebära ökade kostnader.

Vi räknar med att hushållens kostnader för dessa tjänster gradvis kommer att behöva öka under den kommande 20-årsperioden för att så småningom vara fördubblade jämfört med i dag. Detta sker dock från en av världens lägsta prisnivåer.