Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vaxande-byrakrati-tar-resurser-fran-vara-aldre/

DN Åsikt

DN Åsikt. Växande byråkrati tar resurser från våra äldre

Äldreboende i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trots löften i förra valrörelsen minskar resurserna till en värdig ålderdom för våra äldre som bor kvar hemma. Politikerna borde öronmärka pengar så att de hamnar på gräsrotsnivå i stället för att gå till ökad byråkrati.

Nyligen visades ett program på tv som handlade om ökad administration inom sjukvården. Samma sak sker inom kommuner och äldreomsorg. Administrationen ökar på förvaltningsnivå med nya tjänster varje år. Det är inspektörer, observatörer, fler handläggare, fler mellanchefer, uppföljare, äldrekuratorer – och så vidare.

Pengarna till en värdig ålderdom för våra äldre som bor kvar hemma minskar i samma takt. Politikerna borde öronmärka pengar till att hamna på gräsrotsnivå i stället så att våra äldre får ta del av dem.

Ett litet exempel:

En handläggare känner till en kund sedan flera år, men fattar ett nytt beslut och drar ner cirka 20 timmar i månaden. Självklart blir det protester eftersom kunden inte ens kan klä på/klä av sig själv. Handläggaren föreslår: ”Skriv en ny omvårdnadsplan så tittar jag på den”.

Detta skulle jag kunna förstå om det handlade om en ny kund, men inte att samma procedur upprepas varje gång när det gäller en och samma kund. Inte undra på att det behövs mer administrativ personal på förvaltningarna. I och med detta får även hemtjänsten mer administrativa arbetsuppgifter.

Varför inte i förväg samarbeta och prata direkt med kontaktmannen? Det är dags att återgå till gamla tiders ”chefer” där samma person både beslutade om och såg till att insatserna blev utförda. Det skulle innebära färre personer för den äldre att känna igen och lägre kostnader för skattebetalarna.

Ni politiker måste ta ert ansvar och visa med tydlighet att medlen inte enbart ska gå till utökad administration. Och ni måste också sluta minska på våra äldres insatser genom neddragningar i tider och schabloner – som kallas individuella men inte är det.

Här är några exempel på schabloner:

Inköp en gång per veckan – 30 minuter. (Även för dementa som kan gömma maten eller äta upp den i förtid. Och även för makar där det kan bli enormt långa inköpslistor.) Dusch: 20 minuter. Middag: 15 minuter. Tvätt av kläder och sänglinne: 40 minuter. 15 minuter per månad för följeslagning till exempelvis läkare.

Är det värdigt för den äldre att behöva hänga med i stressen som vårdpersonalen får genom att försöka hinna med allt på denna tid? Det rimmar dåligt att man utlovar bättre omvårdnad för våra äldre och bättre arbetsmiljö för vårdpersonalen när man samtidigt drar ner på de äldres insatstider.

Vem tror ni kommer att söka arbete inom vården i framtiden med det tempo som krävs? Vi har redan i dag svårt att rekrytera lämpliga medarbetare och svårare blir det. Och vem vill driva privata alternativ om de inte går ihop ekonomiskt?

Inför årets val kommer min röst att gå till det parti som garanterar att de äldre får det värdigare och att personal som arbetar i branschen får rimlig tid att utföra sitt jobb. Tyvärr lovades mycket sådant för fyra år sedan, men det har blivit tvärtom. Så vem lovar att höja timersättningen rejält, minska på administrationen och se till att handläggarna inte sparar genom att dra ner på de äldres tider?