Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 19:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vegetarianer-ater-inte-bara-gurkor-och-kor-inte-bara-gras/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vegetarianer äter inte bara gurkor och kor inte bara gräs

Det är viktigt att använda rationella argument, alla vegetarianer äter inte bara gurkor och kor äter inte bara gräs.

Med.lic. Björn Hammarskjöld skrev nyligen om hur fel det var att inte äta kött, att det var dåligt för ens hälsa och för planeten. Han baserar detta argument på att gurka är mindre näringsrikt än kött, och att det tar mer resurser att odla gurka än att föda upp kor därför att kor bara äter gräs som redan växer på marken ändå. Detta är rimligt, om det var så att kor bara äter gräs och att vegetarianer endast äter grönsaker som är extremt klimatskadliga att odla. Dessa två underliggande förutsättningar är dock inte sanna, vilket gör att argumentet fallerar. En mer rationell debatt utanför våra filterbubblor behövs, kanske kan detta fall vara illustrativt om varför.

Det finns två stora problem med detta resonemang, och som forskare skulle jag vilja lägga mig i. Jag är visserligen forskare inom språkvetenskap, och Hammarskjöld inom barnhälsovård, men det jag vill prata om är grundläggande koncept i vetenskaplig forskning, som logik och rimlig bevisföring. Jag måste medge, jag har ätit mestadels vegetariskt de senaste 12 åren så jag kan anses ha part i målet, men jag ska försöka hålla mig så objektiv jag kan. Det som var mest anmärkningsvärt för mig med denna text var inte "attacken på min livsstil", utan att en kollega - en annan vetenskapsperson - använde sig av undermålig bevisföring.

1) vegetarianer äter inte bara gurka, om de gjorde de skulle de dö. Vegetarianer äter lite allt möjligt, vad de gillar och vad som är bra för dem. Nuförtiden har vi två termer, "vegan" och "vegetarian" i svenska och de betyder oftast "äter endast vegetabiliskt" och "äter vegetabiliskt plus mjölk- och äggprodukter". Termerna har förändras sedan 70-talet, och är inte desamma världen över - men detta tycks vara den vanligaste betydelserna i svenska idag.

Vissa vegetarianer äter väldigt ohälsosamt, andra mycket hälsosamt. Det är svårt att forska på vegetarisk kost och hälsa eftersom personer som tar aktiva val som går emot normen ofta avviker på fler sätt, vilket gör att det är svårt att hitta en kontrollgrupp. I vilket fall, alla vegetarianer äter inte bara gurka och de flesta är vid god hälsa. Jag själv till exempel äter mycket baljväxter, potatis, animaliskt fett och ost. Jag äter inte veganskt för det mesta, men ibland. Jag tror mycket på att inte agera utifrån skuld, och att inte individualisera problem som är systematiska utan rikta energin där den kan göra mest nytta - i politiken, forskning, handelsavtal och så vidare. Jag äter ytterst, ytterst sällan okokta grönsaker - mest för att det är dyrt och inte mättande. Min läkare säger att jag mår finfint, lite låga blodvärden om andra styr över min kost men om jag får bestämma själv är det lugnt (icke-vegetarianer lagar ofta extremt näringsfattig & omättande vegetariskt mat, t.ex. 18 kg gurka).

Vegetarianer kan göra val som är mer skadligt för planeten än viss köttkost - stora mängder ägg eller soya t.ex. - men, det är inte så vanligt. Faktum kvarstår, det är dyrare att föda upp ett djur på vegetabiliska resurser som en människa kan ta tillvara på själv än att använda de resurserna till vegetabiliskt kost direkt. De flesta forskare är ense, köttindustrin är en av våra absolut största klimatbovar.

Det faktum att vi ätit alltid ätit kött och "är gjorda för det" är mindre intressant som argument eftersom vi uppenbarligen klarar av att äta mindre eller inget kött och må fint, samt att vi inte alls genom historien har ätit de enorma mängder vi äter idag. Att sluta eller åtminstone skala ner på kött och istället äta en annan näringsrikt kost är inte livsfarligt, inte för den stora majoriteten av befolkningen åtminstone. Det går t.om. äta LCHF-kost utan den enorma köttindustrin vi har idag, googla så kan du se flera exempel.

2) Kor äter inte bara gräs, och andra djur som vi äter äter inte heller bara gräs. Kor äter också kraftfoder, majs och annat. Det här kan man läsa mer om på t.ex. Lantbrukarnas Riksförbunds informationssida om mjölk: mjolk.se. Det finns massor av information om vad för sorts foder höns, grisar, kor osv äter fritt tillgängligt på internet eller från institutioner som t.ex. LRF - jag behöver inte upprepa allt det här utan bara understryka det faktum att kreatur som köttindustrin föder upp äter inte bara gräs som ändå växer på marken - det äter också odlat kraftfoder som tar resurser.

Det pågår just nu en stor debatt om vad människor bör äta, utifrån vad som är bra för dem och vad som är bra för miljön. Det verkar som att alla individer inte måste äta exakt samma, men att det kanske finns vissa begränsningar vi som samhälle - inte som individer - måste respektera för vårt samhälles fortlevnad.

Det är tydligt att det finns många olika ståndpunkter och skolor, därför är det än viktigt att backa upp sina argument med begriplig och lämplig fakta. Om vi låser oss i positioner och gömmer oss i våra filterbubblor och predikar för kören gör vi bara mer skada än nytta, vi måste prata om information som vi alla kan ta till oss, använda rationella argument och försöka att förstå varandra – alternativet är fortsatt isolation och brist på förståelse. Att t.ex. bara prata om svenska kor och generalisera till resten av köttindustrin i hela världen är inte rimligt. Det är också viktigt att vara försiktig med vilken data man använder sig av, helst borde man kolla upp information från många olika källor och undersöka deras underliggande motivationer. En sann forskare är alltid kritisk och generaliserar inte från icke-representativ data.

Jag kan föreställa mig att Hammarskjöld inte egentligen menar att försvara hela köttindustrin, att han t.ex. föredrar ekologiskt närodlat kött eller till och med jagar själv. I så fall bör han göra det klart, och distansera sig från den stora normen som äter fabriksuppfött griskött i stora mängder - för just nu ser det ut som att han argumenterar för att hela köttindustrin i hela världen ska försätta som den gör, något som t.ex. inte ens köttindustrin i Sverige argumenterar för (se t.ex. LRFs uttalanden om hur Sverige är ett föregångsland i mjölkproduktion).

Jag hoppas detta var produktivt.