Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vegetarisk-kost-bor-dominera-skolmatsedeln/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vegetarisk kost bör dominera skolmatsedeln”

Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Det är anmärkningsvärt att vi serverar processat kött till barn trots att det klassas som cancerframkallande. Ersätt detta med mer vegetarisk kost i skolan, skriver Linda Bonaventura.

Över en och en halv miljon barn i grundskolan äter varje dag minst ett mål mat som de har rätt till enligt skollagen. Många av måltiderna består av kött. För miljön och folkhälsan kan skolan i framtiden bli den viktigaste plattformen för förändring om vi vågar skapa en ny kostnorm. 

Hur samhället kommer att se ut för barn i framtiden vet ingen av oss. Vi vet inte hur mycket ett varmare klimat kommer att påverka våra liv eller när det kommer att försämra vår livskvalitet, men vi vet att följderna redan syns på många andra platser i världen. 

I skolans demokratiuppdragstår att ”skolan ska utbilda medvetna och kompetenta samhällsmedlemmar, att skolan enligt läroplanen både ska överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att förbereda dem för att leva och verka i samhället”. 

Ett land som erbjuder mat i förskola och skola varje dag ska vi vara stolta över, särskilt då vi har ett kvalitetskrav på näringsinnehåll. Ändå äter vi svenskar i genomsnitt så mycket kött att vi ökar risken för tarmcancer, bröstcancer, diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar.

Bland annat Världscancerfonden, Livsmedelsverket och Jordbruksverket rekommenderar att vi minskar animaliekonsumtionen av hälsoskäl. 2015 rapporterade Världshälsoorganisationens cancerforskningsorgan International agency for research on cancer att processat kött nu klassas som cancerframkallande.

Med processat kött menas exempelvis korv och andra charkuterier. Obehandlat rött kött – som nötkött, lamm och fläskkött – klassas som ”sannolikt cancerframkallande”. 

Köttproduktionen står förnästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser och vi skulle kunna dra ned på koldioxidutsläppen i Sverige för ungefär 15 procent av befolkningen om vi gjorde förskole- och grundskolemåltider till merparten vegetariska över hela landet. 

Det behöver inte vara en totalt vegetarisk kost då det finns svenskt kött som är bra för det ekologiska systemet och som inte färdats långa vägar över jorden. 

Det är anmärkningsvärt att vi ändå fortsätter att servera dessa produkter till barn i så pass stor utsträckning. Hur fostrar vi medvetna medborgare när vi är uppenbart omedvetna kring en så elementär sak som kost? 

Vad alla skolbarn äter fem dagar i veckan år ut och år in har betydelse. Förändrar vi kosten till merparten vegetarisk gör vi stor skillnad på lång sikt, både för barnens enskilda hälsa och för miljön. 

Eftersom det finns förändringar som går att genomföra på nationell nivå borde vi ta ett grepp där det går att förändra och där vi dessutom har ett ansvar, enligt lag, att förmedla kunskapen. Gjorde vi det skulle vi även ta ett rimligt ansvar för barns enskilda hälsa. Dessutom skulle vi se till att få ut ett lärande om hur klimat och kost hänger ihop. 

Skolan är det systemvi skapat för att fostra hela vårt samhälle och rimligtvis borde känd vetenskaplig forskning om hälsa och miljö implementeras där. Att denna text kommer att bemötas av oroliga föräldrar vars barn helst vill äta korv och köttbullar varje måltid är jag medveten om. 

Vi har vant flera generationer vid en ohälsosam köttnorm och självklart kommer förändringen att möta motstånd, men när fördelarna för merparten av samhället är så uppenbara bör vi tänka om.

Jag vill understryka ett gemensamt ansvar för barns rätt till både god hälsa och till att bli medvetna samhällsmedborgare. Från och med nästa år blir barnkonventionen lag, då ska barnets bästa komma i främsta rummet i alla beslut. 

Frågan är då: vilken kost ska vi servera våra barn i framtiden för deras hälsas skull?