Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 12:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vegogrilla-mot-torka-och-vattenbrist-i-sommar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vegogrilla mot torka och vattenbrist i sommar

Torkan och vattenbristen skadar allvarligt jordbruket. Grilla inte kroppsdelar från döda djur i sommar eftersom köttindustrin spyr ut allt mer växthusgaser.

Det underbart soliga och varma vädret bjuder verkligen in till mysiga grillkvällar. Men torkan och vattenbristen skadar allvarligt jordbruket. Så var vänlig och grilla inte kroppsdelar från döda djur i sommar.

Läget blir allt mer desperat med omfattande skogsbränder och bönder som varnar för dåliga skördar. Kött slukar enormt mycket vatten och odlingsmark.

I framtiden kan det bli riktigt hett då köttindustrin spyr ut allt mer växthusgaser. Totalförbrukningen per svensk av kött i slaktvikt har ökat från drygt 50 kilo till 85 kilo mellan 1960 och 2017, enligt Jordbruksverket. Det är inte hållbart.

Våga sommargrilla växtbaserat för livets skull! Det vinner alla på – även djuren som inte vill dö för att du ska få grilla.