Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 16:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vegonorm-kan-mildra-jordbrukets-klimatpaverkan/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vegonorm kan mildra jordbrukets klimatpåverkan”

Foto: Krister Hansson/Aftonbladet/TT

INSÄNDARE. Det utbredda jordbruket är en stor orsak till klimatförändringarna. Ju mindre kött och mjölk vi producerar, desto mer mark blir över för koldioxidbindande skog, skriver Jonas Paulsson.

Rätta artikel

Halten av koldioxid i atmosfären har nått rekordnivån 415 miljondelar. En miljon arter hotas av utrotning. Boven i dramat är det allt mer utbredda jordbruket. 

FN:s miljöpanel rapporterade 2010 att vi måste minska konsumtionen av kött- och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. 

Det är allvarligt att varken den nationella eller internationella debatten handlar om vår djurhållning. Träd skulle kunna växa på den mark som vi använder för detta. Ju mindre kött och mjölk vi producerar, desto mer mark blir över för koldioxidbindande skog. 

Riv upp livsmedelsstrategin från 2017 som slog fast att djurindustrin ska öka produktionen fram till 2030. Vi behöver även en nationell vegonorm och utfasning av mejeriprodukter. Därtill måste vi lyfta frågan om djurhållningen och köttkonsumtionen i EU och FN.