Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 07:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vem-bryr-sig-om-oss-barn-i-fororten/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vem bryr sig om oss barn i förorten?

Foto: Christine Olsson/TT

Det räcker inte med polisiära insatser – samhället måste göra mer för att få kontroll på gatuvåldet i utsatta områden. Satsa på de unga och låt dem få utvecklas utan att vara rädda.

Rätta artikel

För drygt en månad sedan sköts 16-åriga Ahmed Obaid till döds vid en busstation i Rosengård, Malmö. Under de senaste åren har flera unga män i Malmö fallit offer för gatuvåldet. I Malmö har det skett omkring 50 skjutningar bara sedan 2011.

Fredagen den 12 januari samlades tusentals människor i Rosengård för att hedra den 16-åriga pojken som sköts ihjäl. De senaste åren har de varit många notiser om liknande händelser. Marley, 19, Aiman 20, Robin, 16. De är offer, de är någons bror, vän, elev och son. Personer som alla, inte bara föräldrarna, har ett ansvar för.

Men vem bryr sig om oss barn i förorten? Varför gör ni inget åt gatuvåldet som eskalerar allt för ofta i våra trakter? Jag bor inte i Rosengård, utan i Rinkeby - ett område där våldet också har börjat trappas upp. Vi som bor i dessa områden vill också vara en del av samhället; inte känna oss som djur i bur. Nej, vi älskar inte utanförskapet och gatuvåldet. Precis som alla andra vill vi leva i frihet och trygghet. Vi vill vara en del av det vackra Sverige. Vi vill bygga upp ett tryggt och säkert samhälle för alla. Vi vill att Sverige ska satsa på oss och sluta vända ryggen mot oss.

Men så ser verkligheten inte ut i dagsläget. Istället har Malmös unga växt upp med en stor frustration och rädsla. Ingen vågar knappt gå ut längre efter att den senaste dödsskjutningen.

Varför tar inte våra politiker våra problem på allvar? Det räcker inte med att bara rusta upp förorterna och att enbart se polisiära insatser som en enda lösning! Politikerna måste också bygga upp förtroendet för ett demokratiskt och bättre samhälle. Inget löser sig med att enbart se polisiära insatser, det ökar istället bara de ungas misstro. Hjälp ungdomarna att utvecklas och satsa resurser på det.

De är unga människor med drömmar, hopp och planer inför en god framtid. Hur många offers liv behöver tas för att ni ska vakna upp och ta våra liv på allvar? Vad behöver vi mer göra för att få politiker och samhället vakna till?

Vi älskar inte otryggheten, gatuvåldet, dödsskjutningarna, brotten och kriminaliteten, vi vill som alla andra kunna få leva i trygghet, ha tro på framtiden och hopp om ett långt säkert liv. Vi kräver om att få vara en del av samhället.

Detta är inte ett problem för vissa områden. Det är ett problem för hela Europa. Och vi, tillsammans, som land, måste stå upp mot gatuvåldet på våra gator.

De är dags att de ansvariga myndigheterna, tjänstemännen och politikerna ställs till svars och gemensamt med oss i utsatta områden börjar kämpa mot gatuvåldet.