Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 06:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vem-styr-dina-val/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vem styr dina val?

Moderna verktyg ger nya möjligheter, men kräver mer av oss som använder dem. Med större möjlighet att styra vår tid, arbetstid och fritid, får vi ett större ansvar själva som vi måste ta i stället för att önska oss tillbaka i tiden.

Rätta artikel

Ur ett evolutionärt perspektiv är nog uppdelningen i arbetstid och fritid något helt nytt. Långt före 1938 har arbetet och fritid vävts samman helt och hållet och först i och med industrialiseringen har vi fått begrepp som arbetsplats och det dagliga slitet har delats upp. Redan tidigt var vilan viktig och kyrkans makt att införa en vilodag som varken våra världsliga herrar eller vi själva kunde åsidosätta var nog viktiga.

Idag är vi mycket mer våra egna herrar när det gäller vår tid och vårt liv. Därför är det vi själva som måste sätta gränser. Många uppfattar det som positivt att kunna ha flexibilitet och jobba mer oberoende av tid och plats, men för andra är det svårt att sätta gränser. Detta tror jag är en personlig färdighet som många måste bli bättre på oavsett vilka tekniska verktyg vi väljer att använda. Jobba ihjäl sig kan man göra utan mobil eller uppkoppling, men vi har fått ett större personligt ansvar över vår tid och det måste vi hantera.

Jag tror inte att framtiden är att gå tillbaka i utvecklingen eller att sluta använda verktyg som för många förbättrar livssituationen. Jag tror inte heller att det är fruktbart att skylla på Bill Gates. Vi har ett personligt ansvar för oss själva och våra medmänniskor, anställda, kollegor m.fl. och det måste vi ta. Vi måste lära oss att leva i en ny tid, inte drömma om "den gamla goda tiden".