Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 13:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/verkligheten-kraver-minskade-koldioxidutslapp-fran-trafiken/

DN Åsikt

DN Åsikt. Verkligheten kräver minskade koldioxidutsläpp från trafiken

Sverige har bland de högsta ekologiska fotavtrycken i världen. Trafiken i Sverige står för en tredjedel av alla våra koldioxidutsläpp. Vi måste sluta blunda för det och stödja den politik som leder till mindre biltrafik och mera kollektivtrafik.

Tommy Jakobsson verkar inte gilla eller förstå statistik. Han ställer statistiken i motsatsställning till "verkligheten".

Verkligheten består av fler än de som gillar ta bilen till jobbet. I verkligheten finns mycket oroväckande problem med klimatförändringar och det snabba tärandet på naturens resurser. Det vet alla som läser en tidning eller tittar på tv-nyheterna. Svensken lever – rent statiskt och i genomsnitt – som om han förfogar över 4,2 jordklot. En ökning sedan 2014 från 3,7 jordklot.  Sverige är bland de 10 värsta länderna i världen enligt WWF:s Living Planet Report 2016. Även om man tycker det är jobbigt med statistik måste man nog hacka i sig detta faktum.

Vad det innebär för dig och mig? Att det är bråttom som sjutton. Att vi måste lära oss leva på den enda planet som just nu finns för oss. Det gäller oss alla, medborgare, politiker, statistiknördar och statistikhatare.  Trafiken står för en tredjedelar Sveriges koldioxidutsläpp.  En av de viktigaste sakerna vi kan göra i samhällets omställning till mera hållbara levnadssätt är att kraftigt minska biltrafiken och öka och utveckla kollektivtrafiken. För detta krävs att vi lyssnar på vetenskapen och stödjer den politik som leder till detta.

Tommy, siffror och statistik hjälper oss att se vad som krävs. Blunda inte för verkligheten. Sluta misstänkliggöra den politik som vill bygga mer kollektivtrafik och färre stadsmotorvägar.