Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-behover-inte-vindkraften/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi behöver inte vindkraften

Vindkraftverk i Malå kommun i Västerbottens län. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vi behöver inte vindkraften. Det finns ingen garanti för att det blåser tillräckligt mycket vind över landet Sverige just då när el som mest behövs kalla vinterdagar. Men centerpartister, miljöpartister och vindkraftslobbyister driver ändå på.

El behövs året runt för att hålla igång vårt samhällsmaskineri. Det är basen för vårt välstånd.

Men när vi behöver el som mest blåser det ofta som minst. Riktigt kalla vinterdagar får vi under längre perioder med högtryck. Då brukar det inte blåsa alls utan vara vindstilla.

Vi behöver säker produktion av el som alltid kan leverera och med tillräcklig effekt för att klara den värsta tänkbara vintern, den sp kallade tioårsvintern. Det är klara och enkla fakta.

Att bygga vindkraftverk som inte behövs är ett samhällsslöseri som handlar om ett par hundra miljarder kronor över en 20-årsperiod, om det inte stoppas.

Varför byggs det då ändå vindkraft?

Miljöpartiet och Centerpartiet vill ha bort kärnkraft och tror med religiös övertygelse att vindkraft tillsammans med solel skall kunna ersätta denna. Dessa partier har dragit igång en karusell och de andra partierna låter sig utpressas och tiger. Oavsett hur regeringen varit sammansatt har det funnits en ”utpressare” i leden.

Det är dessa båda partier som har ordnat med ett subventionssystem för vindkraften som är så försåtligt konstruerat att vi vanliga människor inte märker eller förstår det. Och det inkluderar politiker. Finansminister Magdalena Andersson (S) verkar heller inte ha analyserat det hela och vara medveten om de fulla konsekvenserna.

Och så finns det en skara påhejare som ivrigt försöker få karusellen att snurra allt fortare. Det är profitörerna som vill komma åt en del av våra pengar i form av de stora subventioner som redan betalas ut till vindkraft och som kommer att betalas ut i stor skala om verksamheten inte bromsas upp och stoppas. De är samlade i organisationen Svensk Vindenergi som är ett kontor som bedriver lobbyverksamhet för vindkraften.

Det spel som nu pågår får mig att se likheten med HC Andersens samhällssatir i form av en barnsaga, ”Kejsarens nya kläder”, där det var ett barn som ropade ”Kejsaren är naken!” Det var ett oförvillat barn som såg det som de vuxna inte vågade se.

Skräddarna i sagan motsvaras av Svensk Vindenergi och hovet kring kejsaren får väl anses vara Miljöpartiet och Centerpartiet i gott samförstånd med Energikommissionen.

Politikerna tar inte sitt ansvar för landet. Statsminister Stefan Löven (S) tillsatte storordigt en energikommission för att frambringa ordning i energipolitiken. Kommissionen som är sammansatt av politiker med energiminister Ibrahim Baylan (S) i spetsen verkar ha stuckit ner huvudena i sanden och inte tagit till sig realiteter och uppgifter från sakkunniga.

När Baylan från en värmländsk företagsledare fick frågan vad han skall göra med sin fabrik en kall vinterdag då vindkraften står stilla svarade han: ”Stäng fabriken”.