Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 06:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-behover-svensk-vapenexport-for-fredens-skull/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vi behöver svensk vapenexport för fredens skull”

Flyguppvisning med Jas 39C i Linköping 2016.
Flyguppvisning med Jas 39C i Linköping 2016. Foto: Anders Wiklund/TT

Det är inte förenligt med neutralitet att köpa alla vapen från USA. Därför behövs svensk försvarsindustri och vapenexporten. Denna måste få utvecklas affärsmässigt utan att idealister lägger onödiga krokben, skriver läsaren Ivar Aronsson.

Rätta artikel

En bildinsändare av Jan Ed, Nyköping, framhåller hyckleriet med den svenska vapenexporten samtidigt som man pratar om fred. Men svenska vapen förorsakar inga krig. Krigsorsakerna finns oberoende om vapnen kommer från Sverige, USA, Tjeckoslovakien eller Israel.

Under spanska inbördeskriget förbjöd vissa länder vapenexport till Spanien. Men Francos rebeller fick i stället vapen och flygunderstöd från Tyskland och Italien.

För att gagna freden bör man försöka eliminera krigsorsakerna. En orsak till krig är föreställningen att ett annat land utgör ett hot. År 1914 såg österrikarna Serbien som ett hot. Den tyska generalstaben såg Ryssland som ett hot. Det ledde till första världskriget.

I Sverige har militärledningen försökt få oss att se Ryssland som ett hot. Det har lett till ett samarbete med Nato som är oförenligt med neutralitetspolitik. Vårt hånglande med USA har lett till att vi utsätts för terrorattacker eftersom vi betraktas som en medhjälpare till USA.

Dessutom anser man att det är ökad risk för att vi blir måltavla för ryska missiler. Därför skall vi köpa luftförsvar från USA för 11 miljarder kronor. Om vi i stället hade upprätthållit en trovärdig neutralitetspolitik skulle riskerna blivit mindre. Neutralitet innebär att vi inte vill medverka i krig.

För att göra neutraliteten trovärdig behöver vi ett respektingivande försvar. Det är inte förenligt med neutralitet att köpa alla vapen från USA. Vi behöver en svensk försvarsindustri. Denna måste få utvecklas affärsmässigt utan att idealister lägger onödiga krokben.

En trovärdig svensk neutralitet bidrar till mindre militär konfrontation i Nordeuropa. Om vi är neutrala kan vi också bättre agera som medlare mellan stridande parter. Neutraliteten förutsätter svensk försvarsindustri, som också behöver exportera. Det hade varit bättre om det inte fanns några vapen i världen men svenska vapen gör inte saken värre.