Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-borde-gora-som-britterna-och-lamna-eu/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi borde göra som britterna och lämna EU

Foto: Henrik Montgomery/TT

Britterna lämnar nu EU och jag tycker att vi svenskar bör göra samma sak. Sverige är ett av de länder som betalar högst EU-avgift – pengar vi borde ha till att lösa andra skriande behov som finns i vårt land.

Brexit är ett faktum och därmed tappar EU det land som är tredje största bidragsgivare. Det innebär att EU blir fattigare, och kostnaden för de elva kvarstående länder som är nettobidragsgivare blir högre. För Sveriges del, enligt bedömare, innebär det att vi till exempel får mindre jordbruksstöd, som utgör största delen av det vi får tillbaka.

EU-kommissionens finansiella rapport för 2015 visar att Storbritannien totalt betalade motsvarande 201,244 miljarder svenska kronor till EU, och återflödet (det de fick tillbaka i olika stöd) hamnade på 68,714 miljarder. Det innebär att totalkostnaden för Storbritannien blev 132,510 miljarder kronor. Pengar som EU nu tappar.

Kostnaden för Sverige, enligt samma rapport, blev totalt 24,310 miljarder kronor (totalkostnad 37,781 miljarder och återflöde/bidrag 13,471 miljarder). Räknat per capita hamnar Sverige på andra plats över de länder som betalar mest i EU-avgift efter att stöd och bidrag dragits av. (Källa EU-upplysningen).

Är det är dags för ett Swexit? Dags också för Sverige att ansöka om utträde? Av de 27 länder som efter Brexit återstår är 11 stycken nettobidragsgivare. Resterande länder, 16 stycken, får däremot betydligt mera tillbaka i form av bidrag och stöd än vad de betalar till EU. De länder som gynnas mest när EU-avgiften ställs mot bidragen är Ungern, Litauen och Grekland. Mest pengar i bidrag får Polen, motsvarande 85,461 miljarder.

Frågan är hur länge vårt land ska orka med att betala vår stora kostnad till EU? Hur hade vi kunnat utveckla och förbättra vår äldreomsorg, vår skola, polisväsende, migration, vårt försvar, med alla de miljarder vi pytsat in till EU i över 20 år nu?

Ett EU där andra medlemsländer totalvägrar att ta sitt ansvar för att hjälpa de stora flyktingströmmar som söker sig till Europa. EU har medlemsländer som Rumänien och Bulgarien som har fått flera miljarder från EU för sociala reformer, men inte gjort det de skulle. Istället tvingas deras mest utsatta medborgare att söka sig till andra länder för att sitta och tigga på gator och torg. Grekland har fått nödlån efter nödlån utan att komma ur sin situation, där de senast aktuella nödlånen (enligt Sveriges Radios P1) helt och hållet går till att betala ränta på tidigare utfärdade nödlån.

Ska vi i Sverige fortsätta att pumpa in pengar i EU, år efter år? Vore det inte bättre att använda pengarna till att försöka åtgärda vårt lands skriande behov?

Fotnot: För att beräkna angivna summor har jag använt växelkursen en euro lika med SEK 9:40.