Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-borde-tvingas-se-baksidan-av-var-livsstil/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vi borde tvingas se baksidan av vår livsstil”

Foto: Sandra Qvist/TT

I dag har vi svårt att förstå hur mycket farlig, miljöförstörande och resursslösande tillverkning som vår konsumtion ger upphov till. Vi borde konfronteras med helheten. Tänk om fabrikerna hade glasväggar, skriver läsaren Christer Nylander.

Rätta artikel

Tänk dig följande. Fabriker med glasväggar i ditt bostadsområde: ett robotiserat slakthus, en asiatisk klädes- och skofabrik med barnarbetare, en mobiltillverkare med slavliknande arbetsvillkor och en hälsovådlig afrikansk återvinningsanläggning för elektroniskt skrot.  

Om vi skulle placera alla tillverkare av de produkter som du konsumerar i närheten av din bostad, så att du varje dag tydligt kunde se vad dina inköp resulterar i, hur tror du att det skulle kännas för dig? I dag har vi svårt att förstå hur mycket farlig, miljöförstörande och resursslösande tillverkning som svenskar delegerar ut till fattiga länder. 

Hade vi designat vårt samhälle på nuvarande sätt om vi hade varit helt införstådda med alla konsekvenser av vår konsumtion, eller till och med tvingats vara delaktig i framställningen? Det har jag mycket svårt att tro. Om vi själva inte vill utföra dessa jobb varför accepterar vi att andra gör dem? Här finns ett etiskt dilemma som logiskt inte kan försvaras.

Är det inte dags att alla vi medborgare blir regelbundet konfronterade med helhetsbilden av följderna av vårt levnadssätt? 

Nuförtiden blir vi i bästa fall serverade enstaka reportage som visar exempelvis usla arbetsförhållanden, klimatförändring eller miljöförstöring, men vi ser aldrig hela pusslet. Borde inte dessa tv-program bli obligatoriska varje vecka? Det är kanske först då som vi inser det absurda och börjar fundera på nya samhällsvisioner.

Går det att designa samhället på andra sätt? Självklart! Borde vi inte kunna vara stolta över hur vi organiserar och sköter den här planeten? Självklart! Borde vi inte bry oss lika mycket om andra människor, djur och natur, som om oss själva? Självklart! Uppenbart behöver vi medborgare lite hjälp för att öka vår insikt och förändra vårt tankesätt. Här finns en jättepotential.

Behöver vi återvända till 1800-talet för att nå klimat- och hållbarhetsmålen? Inte alls. Däremot behöver vi omorganisera hur produktion och samhälle fungerar. Ett exempel är att anlägga skogsjordbruk kring städer och samhällen som kan göra oss nästan självförsörjande på mat, kläder, material och energi. Om vi tillåter kreativitet så finns det oändligt med möjligheter.