Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 09:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-glommer-de-nyfodda-i-forlossningskrisen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi glömmer de nyfödda i förlossningskrisen

Foto: Alamy

I förlossningskrisens Stockholm ligger fokus på mammornas situation. Men de nyfödda barnen kommer också att drabbas. På Södersjukhuset stängs den neonatalenhet där barnen kan bo tillsammans med sina föräldrar som en följd av krisen.

Rätta artikel

Förlossningsläget i Stockholm är som alla vet i kris men återigen pratas det enbart om mammor, förlossningar och arga barnmorskor. De nyfödda barnen då? Som konsekvens av krisläget har neonatalenheten på Sachsska Barn och Ungdomssjukhuset tvingats att stänga sin samvårdavdelning under sommaren, den avdelning där barnen kan bo ihop med sina föräldrar.

Den andra neonatalavdelningen som hålls öppen får ökade vårdplatser där föräldrarum görs om till vårdsalar för att kunna vårda fler barn. Föräldrar kommer alltså inte att ha möjlighet att kunna bo med sina barn. Det kommer även vara svårt att få in vuxensängar på salarna vilket försvårar kontakten mellan barnet och mamman som genomgått ett kejsarsnitt och måste vara sängliggande första tiden, för att inte tala om problematiken att hålla basala hygienrutiner och undvika vårdsmittor.

Södersjukhuset har fått ta emot flest förlossningar i Stockholm efter att BB Sophia stängdes och cirka 10% av de nyfödda barnen behöver plats på neonatalen. Det betyder såklart även att 10% av föräldrarna behöver plats, platser som vi redan innan detta beslut togs inte hade. Men den lilla detaljen tappades bort i den heta förlossningsdebatten.

”Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn”, så står det i Barnkonventionen som blir svensk lag 2018. Jag skäms. Och det är inte i närheten av vad jag kommer skämmas när jag kommer möta dessa föräldrars blickar i sommar. Då kommer jag att drunkna.

I december förra året skrev jag en debattartikel i form av en varning. Varningen var för att uppmärksamma att de nyfödda barnen har en egen rätt. En rätt att ha sina föräldrar vid sin sida. Redan då hade neonatalenheten på Sachsska Barn och Ungdomssjukhuset inte plats för alla föräldrar och ungefär var tredje förälder fick lämna sitt barn och sova hemma.

Detta fick stort genomslag och TV4 gjorde det till riksnyhet. Jag skrev det som en varning eftersom jag såg framtiden komma som ett svart moln vid horisonten. Om min senaste artikel representerade fåglar som flyr och vattnet som drar undan har nu flodvågen kommit och vi står nu här dyngsura. Någonting som jag varnade för och ingen verkade lyssna på.

Marcus Jarl: Även nyfödda, sjuka barn har rätt till sina föräldrar

Flodvågen är det för sent att göra någonting åt, men vi kämpar för att få bort så mycket vatten som möjligt för att överleva. För att klara av det har vår ledning behövt göra avkall på allt som vi jobbar för. De är tvungna att ta bort barnens rätt ha sina föräldrar hos sig. Det vi behöver är att vara en del av den stora förlossningsdebatten. Barnen måste hamna i fokus. Vi behöver ställa oss upp, skrika och be politiker att lyssna och hjälpa oss att torka.

Och det krävs mer än en handduk.