Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-haller-fast-vid-var-livsstil-som-en-heroinist/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vi håller fast vid vår livsstil som en heroinist”

Det vilar ett stort ansvar på oss andra att stödja Greta Thunberg i ord och handling, skriver Olle Hollertz.
Det vilar ett stort ansvar på oss andra att stödja Greta Thunberg i ord och handling, skriver Olle Hollertz. Foto: Hanna Franzén/TT

Vårt beroende av vår nuvarande livsstil påminner om beroendet hos en heroinist. Min hypotes är att grunden finns i dopaminsystemet, som tidigare tjänat oss väl i kampen för tillvaron, men som nu kanske bidrar till vår undergång, skriver psykiatern Olle Hollertz

Rätta artikel

Värmerekord slås runt om jordklotet, glaciärer smälter, skördar minskar, men hittills fortgår livet som om inget hänt. Förlusten av biologisk mångfald och hotet mot mänsklighetens existens verkar inte beröra. Utsläppen av koldioxid fortsätter att öka. Jordens befolkning förväntas öka minst ytterligare ett par decennier, samtidigt som resurserna håller på att uttömmas.  

Det är lätt att argumentera för att vara generös när det finns resurser i överflöd, förvisso ojämnt fördelade. Humanism, liberalism och mänskliga rättigheter sätts på prov den dag födan börjar bli knapp. Vem avstår den föda som är avsedd för mina egna barn till förmån för de barn som finns i flyktingläger? 

Den civilisatoriska fernissan har tidigare i historien visat sig vara tunn och människor har prioriterat kampen för överlevnad. Det är svårt att veta hur man ska förhålla sig till detta framtidscenario och vad ska man förbereda sina barn och barnbarn på. Ett förhållningssätt är att undvika obehagliga sanningar för att inte skapa onödig oro och ångest. Denna ”strutsstrategi” fungerar så länge våra försvars- och förnekelsestrategier inte översvämmas av obehagliga fakta och känslor.

Ett annat förhållningssätt, som företrädesvis kommer till uttryck vid klimatmöten, är att låta pseudolösningar eller otillräckliga åtgärder ge sken av handlingskraft, men egentligen är det ett uttryck för passivitet. 

Ett tredje sätt som kan resultera i två olika lösningar är att utgå från kända vetenskapliga fakta angående den globala uppvärmningen. Politiker och ledare kan inse allvaret och fatta nödvändiga beslut, exempelvis skatt på fossila bränslen. Det blir sannolikt en smärtsam omställning, penningen som värdemätare måste ersättas av parametrar som avspeglar planetens hälsa. Den sista lösningen är att konstatera att mänskligheten är oförmögen att försvara sig mot klimathotet och de som har möjlighet kan hoppas på att rädda sina mänskliga gener till framtiden genom att förbereda sig för katastrofen, så kallad ”prepping”.

Min bild är att vårt beroende av vår nuvarande livsstil påminner om det beroende som jag möter hos en heroinist. Förnekelsen, undanflykterna och oförmågan att bryta beroendet är detsamma. Min hypotes är att grunden står att finna i dopaminsystemet, som tidigare tjänat oss väl i kampen för tillvaron, men som nu kanske bidrar till vår undergång.

Människan har historiskt sett varit en överlevare med otrolig förmåga till anpassning och kreativitet. I den nu aktuella situationen behövs innovationer och kreativa individer mer än någonsin. Vilka förutsättningar behöver vi skapa för att kreativiteten ska spira?

Greta Thunberg som demonstrerat utanför riksdagshuset i snart ett halvår har väckt internationell uppmärksamhet. Hennes mod och kompromisslöshet, samt förmåga att formulera det de flesta av oss innerst inne vet, är en orsak till att hon tränger igenom mediebruset. Hennes diagnos, Aspergers syndrom, är en förutsättning för de egenskaper som gör att hennes budskap sprids globalt. Även om Greta aldrig skulle låta sig exploateras, finns det säkert individer som försöker. Trots allvaret i hennes budskap, mänsklighetens överlevnad, finns en strävan hos stora delar av samhället att marginalisera, ignorera, och tysta rösten från Mynttorget.

Det vilar ett stort ansvar på alla oss andra som delar Gretas oro att stödja henne i ord och handling.