Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Vi håller med - heltidsförskolan blir inte bra

Förskolans pedagogiska innehåll för barnen är viktig. Att vilja att fler barn ska spendera allt längre dagar på förskolan är däremot att återgå till ren barnpassning. Det gynnar varken barnet, deras kompisar på förskolan eller föräldrarna.

En bra förskola är för oss liberaler en förskola där barnen känner sig trygga och där föräldrarna kan vara säkra på att deras barns utveckling och lärande uppmuntras. När man lämnar barnet vill man veta att man, trots att det kanske är svårt att skiljas åt på morgonen, får tillbaka ett tryggt och glatt barn som har lärt sig något nytt. Det förslag med rätt till heltidsförskola som nu presenteras riskerar däremot att göra den förskoleverksamhet som barnen möter sämre, vilket varken är bra för dem eller för deras föräldrar.

Hur lång tid som är ”heltid” för förskolebarn specificeras inte i det förslag som S slagit på stora trumman för. Det kan potentiellt handla om mycket långa dagar, långt över den tid mellan ungefär nio och tre då huvuddelen av förskolans pedagogiska verksamhet äger rum. Om förskolan ska vara förskola under de premisserna, och inte bara barnpassning, betyder att förskolorna måste rekrytera fler förskollärare och på något magiskt sätt trolla fram plats för fler barngrupper om dessa ska kunna hållas små. Detta ska ske utan att stadens ledning tänkt skjuta till ett öre mer när reformen införs redan i höst – och trots att det råder en skriande brist på förskollärare i hela Stockholmsregionen. Det säger sig självt att sannolikheten för det blir mycket låg.

Redan när majoriteten presenterade sitt förslag visste man sannolikt att reaktionerna från förskolor och stadsdelar skulle bli negativa. Samtliga svarande som tyckte till om förslaget uttryckte nämligen oro för att kvaliteten på deras verksamhet skulle bli lidande, och detta redoviserades tydligt i det ärende man skickat ut på remiss. Trots dessa reaktioner drog kommunledningen slutsatsen att det inte skulle krävas utökade resurser. Det är för oss obegripligt att man inte med en rad försöker förstå oron som dessa förskolor beskriver.

Visst underlättar förskolan livet för föräldrarna. Men den som värnar om förskolan måste också se att det handlar om vardagen och verkligheten för barnen. Ska förskolan rusta för livet och öppna dörrarna till kunskap, lärande och till att utforska världen måste den hålla hög kvalitet.

Att ta tillvara förskolans potential är inte att stoppa in fler barn allt längre tid i förskolebyggnaderna till varje pris. Det är istället att se till att förskolorna är lugna och trygga, att det finns förskollärare och utbildade barnskötare, att barngrupperna hålls små och att innehållet är bra. Heltidsförskolan är ett steg i fel riktning.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.