Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-har-for-mycket-pengar-for-att-bry-oss-om-miljon/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vi har för mycket pengar för att bry oss om miljön”

Resande på Arlanda flygplats. Foto: Magnus Hallgren

De flesta svenskar har för mycket pengar för att på allvar bry sig om miljön. Vanorna verkar svåra att ändra, skriver socionomen Jenny Nilsson.

Rätta artikel

Bilresandet ökar och transporterna ökar enligt en artikel i DN den 2 maj. För de flesta familjer verkar det inte vara något problem att ha två bilar, ett fristående hus, några barn och möjlighet att åka på utlandssemester med flyg någon eller några gånger per år.

Om vi vid varje val i livet frågade oss själva, är det här ett val som gynnar eller missgynnar miljön? Och efter det ställer frågan är det något som missgynnar miljön som jag kan tänka mig att ändra på? Vad skulle hända då? 

Kunskapen har vi, men har vi viljan? Och varför är det så svårt att göra dessa livsstilsförändringar?

Det finns få utspridda normer om att gynna miljön som vi håller oss till, enligt min uppfattning. Flygskam, hur många har egentligen påverkats av den? Medierna rapporterar dagligen om miljöns förändringar på grund av mänsklig påverkan.

Men att varje enskild person har ett ansvar. Det verkar inte riktigt nå ner i de enskilda hemmen där man stressar runt med bilen på barnens aktiviteter, jobbar häcken av sig för att ha råd med livet som ställer allt högre krav på aktiviteter och upplevelser. 

Jag har nyss flyttat till ett 50-talsradhus där trädgården blommar från mars till september. Där husets föregående ägare har lagt ner mycket jobb på blommor som blommar år efter år. Det är en underbar trädgård som jag njuter av. Jag är tacksam till tidigare generation som byggde upp denna men funderar på hur många i min egen generation som skulle hinna med detta i myllret av alla andra möjliga aktiviteter? 

Vilka val klarar vi egentligen av att ändra? Barn? Hus? Bil nr 2? Bil nr 1? Flyresandet? 

Jag cyklar eller åker buss till jobbet, har inte flugit på två år, har en bil i hushållet, elen drivs av vindkraft, lagar trasiga kläder och shoppar sällan. Jag är absolut inte perfekt ur ett miljöperspektiv, men jag försöker ha det i åtanke vid mina val.

Vilka val gör du?