Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 21:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-har-inga-planer-pa-att-privatisera-bibliotek-i-stockholm/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Vi har inga planer på att privatisera bibliotek i Stockholm”

Foto: Roger Turesson

Privatisering var ett förslag som Centerpartiet tidigare hade i sin ambition att utveckla biblioteken. Men inga sådana förslag finns på bordet eller i den kommande budgeten för Stockholms stad, skriver kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

Bibliotekarien Li Malm uttrycker i en insändare på DN Åsikt oro för bibliotekens framtid. Bibliotekens viktiga folkbildningsuppdrag ska givetvis bestå. Jag har själv varit engagerad inom folkbildningen och har stor respekt för alla människors rätt till bildning utifrån sina förutsättningar.

Privatiseringen har självklart inget egenvärde, utan var ett av de förslagen som Centerpartiet tidigare hade i sin ambition att utveckla biblioteken. Vi har i alla kommunala verksamheter som drivs av andra aktörer haft fokus på kvalitet snarare än att vara fokuserade på driftsform.

Det är kvaliteten på verksamheten som ska vara i fokus, vilket också är det grönblå samarbetets absoluta ledstjärna. Inga förslag om privatisering finns på bordet eller i den kommande budgeten. 

Jag kommer i mitt arbete med att fördjupa mina kunskaper om bibliotekens verksamheter genom att besöka bibliotek i stadens alla delar. Jag har under mina första veckor på jobbet varit på flera bibliotek. Extra stolt blev jag vid besöket på Rinkebys bibliotek som har en oerhört viktig barnverksamhet och läxhjälp för ungdomar.

Det är så som vi behöver se på bibliotekens utveckling och roll i en föränderlig tid. Bibliotekens roll och uppdrag förändras även om det grundläggande uppdraget om att för det demokratiska samhällets utveckling bidra till kunskapsförmedling och en fri åsiktsbildning samt främja intresset för bildning ligger fast.

Vi måste samtidigt möta framtidens behov och förväntan på biblioteken. Den digitala utvecklingen som vi arbetar stenhårt med i Stockholm måste fortsätta och generösa öppettider, tillgängliga mötesplatser och samtidigt ge utrymme för lugn och ro och självklart läsning. 

Den oro som nu sprids och som eldas på av våra politiska motståndare är olycklig. Det framställs som om inte vi värnar biblioteken och dess viktiga samhällsfunktion. Det är inte sant.

Det finns en stor uppslutning i det grönblå samarbetet att vi ska värna och utveckla biblioteken, både när det gäller teknik och bemötande av alla läs och kulturhungrande stockholmare.

DN Åsikt 6 november 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.