Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-infor-atgarder-for-trygga-forlossningar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi inför åtgärder för trygga förlossningar

Visst ska alla blivande föräldrar kunna känna sig trygga i att de kommer att mötas av en bra förlossningsvård när det är dags att föda. Och visst kan vi tycka att det ska vara enkelt att beräkna vilken kapacitet som behövs i förlossningsvården med tanke på att graviditeten pågår i cirka 40 veckor.

Rätta artikel

Men som alla vet så kommer ju inte alltid barnet på utsatt dag och tid. Det är ju också det som gör förlossningsvård till en mycket speciell del av akutsjukvården. Men det gör det också svårt för våra förlossningskliniker att planera exakt vilken kapacitet de behöver vid varje givet tillfälle.

Tack vare våra mycket kompetenta medarbetare som många gånger anstränger sig till det yttersta så får cirka 93 procent av alla som ska föda göra det på den klinik som är deras förstahandsval. Men för de flesta av de övriga sju procenten innebär det att när de ringer till sin förlossningsenhet inför förlossningen så får de besked om att i stället åka till en annan förlossningsklinik i länet. Den hänvisningen sker antingen av medicinska skäl, för att kvinnan behöver särskild specialistvård, eller för att det är fullt vid den aktuella förlossningskliniken.

Nu inför vi en kapacitetsnivå för förlossningsvården, för att medverka till att hänvisningarna blir färre och förlossningarna tryggare. De som beräknas att föda från och med 1 maj kommer att rekommenderas att välja de förlossningskliniker som faktiskt har kapacitet att ta emot under den planerade tiden för förlossning. Det gör att de blivande föräldrarna i ökad utsträckning kommer att kunna förbereda sig på sin förlossning vid den klinik där de mest sannolikt kommer att föda sitt barn.

Det gläder mig verkligen att höra att ambulanspersonalen gett det lugn och den trygghet som behövdes vid det akuta tillstånd som Anna Feltsen beskriver och att förlossningen gick väl trots att den skedde i ambulansen.  Jag gläder mig också över att personalen vid Danderyds sjukhus kunde ta emot och ta hand om henne och barnet för eftervård.

Men Anna Feltsen sätter fingret på något viktigt. När BB Sophia nu väljer att avsluta sin verksamhet och övriga förlossningskliniker är på väg att öka sin kapacitet kommer det att bli en ansträngande period. Vi gör för närvarande en rad åtgärder för att det ska bli så bra situation som möjligt, både för våra medarbetare och för de blivande föräldrarna.

Min absoluta målsättning är att blivande föräldrar ska kunna förbereda sig i lugn och ro inför förlossningen. De ska kunna känna trygghet i att det finns kapacitet bland länets förlossningskliniker.