Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-kan-inte-dra-oss-undan-allt-ansvar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vi kan inte dra oss undan allt ansvar”

Foto: Jonas Lindkvist

SVAR PÅ INSÄNDARE. En enskild person står för en löjligt liten del av de globala utsläppen så varför skulle du bry dig? Men så skulle ju alla världens invånare kunna resonera, skriver Roger Lidén.

Hans Wallsten (”Meningslöst att Sverige tar kampen”, DN Åsikt den 7 oktober) får det att låta som att Sverige är ett föregångsland när det gäller koldioxidutsläppen, men så är det inte.

Du säger att vi ”endast” står för 1,4 promille av de globala koldioxidutsläppen, men om det stämmer så är vi ju varken bättre eller sämre än världen i övrigt. Vi utgör ju även 1,4 promille av världens befolkning så därmed borde vi väl ligga någonstans i mitten när det gäller utsläppen per capita.

Vi är ett litet land, men det betyder väl inte att vi kan dra oss undan allt ansvar? Med ett sådant resonemang skulle man ju kunna säga att Täby står för en väldigt liten del av de 1,4 promille som Sverige släpper ut och därmed skulle Täbys invånare definitivt inte ha någon som helst anledning att vidta några åtgärder. 

Om man tar ytterligare ett steg så kan man titta på dig själv. Du står ju för en löjligt liten del av de globala utsläppen så varför i hela friden skulle du bry dig? Men så skulle ju alla världens invånare kunna resonera. 

Även den person i världen som orsakar mest utsläpp av alla står ju för en försvinnande liten andel av de globala utsläppen, och med det resonemanget skulle det inte finnas någon i hela världen som har någon anledning att göra något åt sina utsläpp. 

Samtidigt går världen mot en kollaps. Du och jag kommer troligen inte att drabbas och kanske inte heller våra barn. Men våra barnbarn kommer med all sannolikhet att göra det. Men det är väl deras problem, eller?