Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-kan-leva-gott-med-mat-enbart-fran-vaxtriket/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vi kan leva gott med mat från växtriket”

Foto: Janerik Henriksson/TT

INSÄNDARE. Det är möjligt att välja ett levnadssätt utan att döda djur eller att betala någon för att göra det. Vi kan leva ett gott och hälsosamt liv med mat enbart från växtriket, skriver Martin Smedjeback.

”Jag kan inte bara stå här och titta på när älgen drunknar”, tänkte Helena Länta från Jokkmokk när älgen gått igenom isen (Aftonbladet 4 november 2019). Efter mycket arbete och risk för att hon själv skulle hamna i isvaken räddade hon till slut älgen. 

”Jag jagar älg, men det kändes självklart att rädda den”, sade hon efter den osjälviska handlingen.

Vi kan nog alla känna igen oss i känslan av empati när ett djur far illa. Vi bryr oss om djur och vill inte att de ska skadas.

Men denna instinkt krockar med hur vissa djurslag betraktas i vårt samhälle: som mat, som produkter. Som något, inte någon. En älgjägare som Helena Länta skulle fullt lagligt kunna ta livet av samma djur hon med stor möda räddat bara några dagar tidigare.

Andra köttätare lever med samma kluvenhet. Man kan gå till en 4H-gård och ömt klappa på en gris eller ett får. Om någon skulle ta fram en kniv för att skada djuren skulle nog de flesta av oss reagera med förfäran.

Samtidigt är det möjligt att efter 4H-gården gå hem och äta av kroppar från kännande individer som man betalt någon annan för att döda. Men vi behöver inte leva med denna kluvenhet i våra liv. Vi kan välja ett levnadssätt där vi varken skjuter eller betalar någon för att döda djur.

Vi kan både leva ett gott och hälsosamt liv med mat helt och hållet från växtriket. Du kan fortfarande få smaker och rätter som du är van vid fast med en växtbaserad variant av köttet.

Sök på ”vegan” och din favoriträtt på nätet och du kommer antagligen att få upp ett recept som inte kräver att liv offras. Låt oss leva i samklang med våra innersta värderingar och inte längre ta andras liv för att leva!