Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 16:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-klarar-elforsorjningen-aven-utan-karnkraft/

DN Åsikt

DN Åsikt. Vi klarar elförsörjningen även utan kärnkraft

Vindkraften går i framtiden att ersätta utan kärnkraft, även kalla vinterdagar när det inte blåser. Bakgrunden till att det byggs relativt mycket vindkraft i Sverige är framför allt att detta är ett ekonomiskt attraktivt energislag.

I ett inlägg på DN Åsikt den 23 april skriver Rolf Nilsson under rubriken ”Vi behöver inte vindkraften” bland annat att det ”finns ingen garanti för att det blåser tillräckligt mycket vind över landet Sverige just då när el som mest behövs kalla vinterdagar”.

Rolf Nilsson tar här upp en mycket viktig fråga som självfallet också beaktas i de analyser som finns för det framtida elsystemet i Sverige och i andra länder. Det är klart att man behöver el även när det inte blåser. På samma sätt som att man behöver el även om några kärnkraftverk är avstängda och/eller om några ledningar är ur drift vid stark kyla. Så, ja, man behöver ha tillräckligt med marginaler när man dimensionerar ett elsystem.

Bakgrunden till att det byggs relativt mycket vindkraft i Sverige är framför allt att detta är ett ekonomiskt attraktivt energislag. Redan 2014 kom svensk kraftindustri fram till att ny vindkraft har lägre kostnad än ny kärnkraft. Samma slutsats finns i underlaget till Energikommissionen från 2016. Detta är ett faktum som ännu inte är tillräckligt spritt i Sverige.

Men vad gör man då en kall vinterdag då det inte blåser så mycket, om all kärnkraft är avvecklad och det har byggts mycket sol- och vindkraft? Först måste man förstås beakta att vi i Sverige, även utan kärnkraft, har mycket väder-oberoende kraftverk: vattenkraft, elproduktion i vissa industrier, elproduktion i kraftvärmen kopplad till fjärrvärmen, gasturbiner.

Men om inte denna räcker finns flera lösningar, där det troligen mest effektiva är en kombination av dessa: a) flexibla kunder som flyttar sin elvärme/värmepumps-användning eller annan användning till andra timmar, b) mer import från till exempel Norge, c) mer elproduktion i kraftvärmen (biobränsle), d) minskad elbilsladdning just dessa timmar, e) mer produktion från existerande vattenkraftdammar med nya parallella turbiner och f) gasturbinkraftverk som drivs med biogas.

I min rapport ”På väg mot en elförsörjning baserad på enbart förnybar el i Sverige” finns detaljer till hur detta kan hanteras beskrivet. Tekniska lösningar finns.

Frågan om ”vad gör vi om det inte blåser när det är kallt” är självfallet relevant och ska beaktas. Och detta kan hanteras. Om man enbart använder en lösning till detta, gasturbinkraftverk (vilket inte är den billigaste lösningen), blir kostnaden ca 1-2 öre/kWh vilket kan jämföras med att vanliga hushållskonsumenter har elkostnader som överstiger 120 öre/kWh.