Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-22 03:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/vi-man-maste-rannsaka-oss-sjalva/

Insändare

Insändare. Vi män måste rannsaka oss själva

I manlig och grabbig jargong frodas en nedsättande syn på kvinnor. Vi pappor måste rannsaka oss själva om vad det är för en syn på kvinnor vi förmedlar till våra söner.

Jag har tagit del av artiklar om den sextrakasserande Harvey Weinstein och den efterföljande reaktionen med metoo-inlägg.

Jag är ingalunda förvånad över att dessa trakasserier sker. Jag har länge hävdat att det finns en osund kultur bland många killar och män. Manlig eller grabbig jargong, som det kallas. En kultur som ger vissa personer, långt ifrån alla, styrkan att gå från ord till handling. Att kliva över gränsen och utföra trakasserier eller i värsta fall begå våldtäkt. Med mäns acceptans att jargongen måste få finnas accepterar vi och förlåter osunda uttryck och handlingar som riktas mot kvinnor. Nivån höjs för vad som är godkänt.

Var kommer då denna kultur ifrån? Jo, den första läromästaren i livet är pappa. Sonens första manliga förebild. Pappa, som i sin tur lärt sig av sin pappa. Om pappa använder sig av grabbig jargong hemma, kommer sonen snabbt att lära sig den. Dessutom kanske pappa säger till sin tonårige son att han ska ut och leka av sig, testa lite olika tjejer, leka av dig romen, ta för sig för det vill tjejer, knulla runt lite, innan man binder sig. Dessa lärdomar går inte att förena med budskapet att man ska visa respekt för tjejer/kvinnor. Det är förvirrande och blir svårt att få ihop för tonåringen.

Om den unge mannen inte skulle få dessa kunskaper genom det egna hemmet finns alltid gänget i skolan, fotbolls- eller hockeylaget, militärtjänst eller den manligt dominerande arbetsplatsen. Alla ställen där killar/män är i majoritet. Råkar man vara kvinna i dessa sällskap måste man vara hårdhudad. Kanske till och med bli lite grabbig, för att klara av att vara kvar och stå ut med sexistiska skämt och kanske trakasserier. Hon måste ha skinn på näsan, som det så fint heter.

Men är det så farligt detta, säger kanske någon. Grabbar är grabbar, är en vanlig kommentar för att ursäkta osunt beteende. Testosteronstinna hannar, en annan. Det farliga tror jag är att i alla dessa situationer som den unge mannen passerar på sin väg till vuxen man påverkas eller till och med uppfostras han in i en kultur, som handlar om allt annat än att visa respekt för det motsatta könet.

De allra flesta personer i dessa konstellationer vet nog skillnaden mellan rätt och fel. Men en och annan är säkert beredd att leva som man lärt. Att utföra trakasserier eller i värsta fall våldtäkt. De som inte går så långt kommer ändå att föra vidare kulturen

Men det går över när tonåringen växt upp och mognat, kan också vara ett sätt att försöka ursäkta. Ja, den unge mannen är ju inte dum. Han förstår ju att han inte kan uppföra sig överallt som han gör i sitt gäng. Han blir en välartad person. Men under ytan hör han fortfarande pappas ord, eller kompisarnas från laget. Inställningen finns där fortfarande, även om den är kamouflerad.

Snart är han vuxen, har bildat familj, kanske fått en son och är plötsligt själv manlig förebild…

Jag menar att vi vuxna män/pappor måste starta med våra barn och ungdomar, för att få bort beteenden som syftar till att trakassera eller uttrycka sig nedlåtande mot kvinnor.

Vi män måste rannsaka oss själva och analysera vad för inställning till kvinnor vi egentligen förmedlar. Vad är det jag signalerar till min son med min jargong, med mina skämt, hur jag bemöter och tilltalar min fru?

Jag hävdar till och med att alla vi män bär ett kollektivt ansvar för att det ens förekommer trakasserier mot kvinnor.

Huvudinlägg: Johannes Widlund: Män måste sluta vara tysta – och bli en del av lösningen